Loading...

Vánoce v třpytivých Drážďanech

Tipy a novinky

Během kouzelného adventního času lákají Drážďany tisíce turistů nejen z České republiky. Návštěvníci si mohou vybrat hned z jedenácti rozmanitých vánočních trhů – od středověkého, ale vůbec ne temného, tradičního, až po zábavu ve stylu „Apré Ski“.

Striezelmarkt – nejstarší vánoční trh v Německu

Nejstarší vánoční trh v Německu, drážďanský Striezelmarkt, slaví v letošním roce své 581. narozeniny. Svařené víno, tradiční perníčky, vůně skořice se linou skrz celý sváteční prostor. Návštěvníci zde mají možnost zakoupit tradiční dřevěné krušnohorské ozdoby, ochranovské hvězdy či lužické modrotisky. Nechybí samozřejmě ani originální drážďanská vánoční štola, tzv. „Dresdner Christstollen“.

Jméno nejstaršího vánočního trhu v Německu bylo v pozdním středověku odvozeno od vánočního pečiva zvaného „štrýcl“ (Striezel), dnes známého jako vánoční štola. Oblíbené jsou tradiční štolové slavnosti (Stollenfest), které se konají v letošním roce dne 6. prosince. Od zámku, kolem Zwingeru a Semperovy opery, kostelů Hofkirche a Frauenkirche až na Striezelmarktu je vezena čtyřtunová vánoční štola. Hlavní atrakci představuje také 14,61 metrů vysoká krušnohorský stupňovitá pyramida, která je díky svým rozměrům největší svého druhu na světě.

Pro malé návštěvníky je připravena výroba vánočních ozdob a dárků v domě kominíčka ze sušených švestek zvaného „Pflaumentoffel“. Mohou se těšit i na loutkové divadlo, dětskou železnici či kolotoč, který hraje všemi barvami. I v letošním roce je možné na Striezelmarktu předem vyměnit eura za tolary. Za 10 eur získají turisté 11 tolarů, se kterými je možné platit u všech obchodníků na Striezelmarktu. Tolary jsou k dostání v omezeném množství v turistických informacích „Dresdner Information“. Vánoční atmosféru na Striezelmarktu je možné nasávat od 21. 11. do 24. 12. 2015.

Drážďany jsou ideální příklad pro návštěvu, a to nejen na jeden den strávený na vánočních trzích. Město nese přezdívku Florencie na Labi, a kdo zde byl naposledy před revolucí, dnes město ani nepozná. Drážďany nabízejí kromě mnoha příležitostí k nákupu také úžasné památky, například obnovený Dóm Frauenkirche, obrazárnu Zwinger, areál Rezidenčního zámku s několika expozicemi, butiky, kavárny a bary blízké alternativní kultuře ve čtvrti Neustadt. Zajímavý může být i výlet do okolí, například na Popelčin zámek Moritzburg, do Míšně s nejslavnější evropskou porcelánkou nebo na dvě úzkorozchodné parní železnice.

Vánoční výstavy, koncerty, bruslení a mnoho dalšího

Za návštěvu bezpochyby stojí vánočně laděná výstava v Městském muzeu Drážďany. Ta letošní nese název „Wege zum Licht-Leuchten in Dresden“, tedy „Cesta za světlem- světla v Drážďanech“.

Tradiční vánoční koncerty se konají v kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Vánoční kouzlo čeká na návštěvníky i v Semperově opeře.

Do světa pohádek, kde dobro zvítězí nad zlem, diváky zavede Jeníček a Mařenka od Engelberta Humperdincka.



Pro milovníky zimních sportů je připravena ledová plocha na barokním nádvoří hotelu Taschenbergpalais Kempinski. Zimní bar s vytápěním nabízí horké nápoje i sezónní dobroty. Ledová plocha je v provozu od 21. 11. 2015 do 17.1 2016, otevírací doba je od pondělí do pátku od 15 do 22 hod. Během víkendu od 11 do 22 hod.

Bujaré silvestrovské oslavy probíhají každoročně na náměstí Theaterplatz. Uprostřed působivého historického centra se zde každoročně sejde kolem 20 000 návštěvníků, kteří se loučí s uplynulým rokem za doprovodu živé hudby, ochutnávají gastronomické lahůdky a těší se na půlnoční velkolepý ohňostroj.

Jaké zimní akce neminout v Drážďanech

581. vánoční trh Striezelmarkt (26. 11. – 24. 12. 2015)
Nejstarší trh v Německu.

Slavnost Dresdner Pflaumentoffelfest (29. 11. 2015)
Program věnovaný historii kominíčka ze sušených švestek zvaného Pflaumentoffel.

22. štolová slavnost Dresdner Stollenfest (5. 12. 2015)
Po průvodu centrem Drážďan bude nakrojena dvorním mistrem pekařem a dívkou štola vážící 12 kg. Atrakcí je rovněž speciální nůž, krájející tradiční štolu. Ten měří 1, 6 metru.

Dlouhá noc „Sternstunden“ (11. 12. 2015)
Působivá hra světel a magických bytostí v kostýmech

Drážďanská zima 2015/2016 (14. 11. 2015 – 21. 2. 2016), www.konzertplatz-weisser-hirsch.de

Zimní radovánky uprostřed lesoparku „Dresdner Heide“ s ledovou plochou, bruslařskou dráhou, curlingem a s lahodnými zimními pochoutkami.

Dresdner Winterzauber na náměstí Altmark (15. 1. – 28. 2. 2016), www.dresdner-winterzauber-2016.de

Zábavní svět s ledovou plochou, curlingovou dráhou, 36 metrů dlouhou zimní skluzavkou a kulinářskými pochoutkami

Panometr Drážďany v zimě, Třpytivé Drážďany v čase vánočním
Německá prohlídka 360 stupňového panoramatu barokních Drážďan pro celou rodinu

Vánočné výstava v budově Landhaus „Cesta Drážďan za světlem“ (28. 11. 2015 – 6. 3. 2016), www.museen-dresden.de
Drážďanské pouliční osvětlení v uplynulých 100 letech.

Nakupování o adventu

Milovníci nakupování by rozhodně neměli minout hlavní nákupní zónu, která vede od hlavního nádraží ulicí Prager Strasse směrem k zámku a nabízí výběr mezinárodních značek, bohaté nákupní pasáže i turistické speciality.

Luxusní obchody je možné najít v nákupní pasáži QF u Frauenkirche a v barokní čtvrti kolem Königstrasse na druhé straně Labe. Nápadité a originální zboží je možné v pulzující čtvrti Äussere Neustadt.

Tip na Dopravu do Drážďan

Do Drážďan lze komfortně a rychle cestovat společně s Českými drahami. Vlaky z Čech tam jezdí každé dvě hodiny a cesta trvá přibližně 2 a čtvrt hodiny, z Brna 5 hodin a z Ostravy 5 a půl hodiny.

Z Prahy do Drážďan a zpět je nejlevnější Včasná jízdenka, která stojí od 496 Kč. Tato cena platí pro cestu prvním ranním vlakem s odjezdem v 6:30 ráno z Prahy do Drážďan, od 1. listopadu do 25. listopadu navíc i ve všech ostatních přímých vlacích EC z Prahy přes Ústí nad Labem. Děti do 5 let (včetně) jsou přepravovány mezi Prahou a Drážďany bezplatně, zpáteční jízdenka pro děti od 6 do 14 let stojí 224 Kč.

Cestující z Ústeckého kraje můžou k cestě do Drážďan použít jízdenku Labe - Elbe. Ta platí v regionálních vlacích v Ústeckém kraji a v rámci Dopravního svazu Horního Labe (VVO). VVO zahrnuje nejen regionální vlaky DB od hranice do Drážďan, ale také drážďanskou městskou Dopravu. Díky tomu je možné na jednu jízdenku naplánovat výlet vlakem z Ústí n. L. do Drážďan, tam jezdit po městě MHD a ve stejný den se vlakem vrátit zpět do Ústí n. L. Cena je 200 Kč za osobu nebo 400 Kč za 5 osob.

Poslední aktualizace: 10.11.2015
Vánoce v třpytivých Drážďanech na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu