Loading...

Ve třetím čtvrtletí přijelo do ČR 2,3 milionu zahraničních turistů

Tipy a novinky

Ve třetím čtvrtletí letošního roku přijelo do Česka 2,3 milionu zahraničních turistů, což představuje meziroční nárůst o 1,5 procenta. Rostly příjezdy z Ruska, Číny i severských zemí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Do hromadných ubytovacích zařízení v ČR přijelo ve třetím čtvrtletí celkem 4,8 milionu turistů, což bylo o 1,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Nárůst tak vykompenzoval výpadek v příjezdech domácích turistů, který ve druhém čtvrtletí způsobily povodně.

Od počátku roku přijelo do hromadných ubytovacích zařízení 5,6 milionu zahraničních turistů, což představuje nárůst o 1,5 procenta proti stejnému období předchozího roku. Kromě dlouhodobě rostoucích významných trhů jako je Rusko (+8,4 %), Čína (+ 12,9 %) či Jižní Korea (+ 7,3 %), zaznamenaly statistiky také nezanedbatelný nárůst příjezdů turistů ze severských zemí (Estonsko + 8,9 %, Finsko + 16,5 %, Lotyšsko + 9,8 %, Norsko + 22,2 %, Švédsko + 13,1 %).

„Jednotlivé severské země nepatří z pohledu příjezdů pro ČR k nejvýznamnějším trhům, ale význam regionu jako celku je srovnatelný například s Itálií či Rakouskem," uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism. Vyššímu zájmu seveřanů o Česko patrně pomohla i norská pohádka Cesta k vánoční hvězdě, která se za podpory agentury CzechTourism natáčela loni na Pernštejně. „Agentura CzechTourism podpořila jak lokační skauting, tak samotné natáčení. Filmový turismus má ovšem jistou setrvačnost, takže ovoce projektu sklízíme až letos," uvedl Vondruška.

Za první tři čtvrtletí vzrostly také příjezdy z některých sousedních států (Polsko, Rakousko, Slovensko) i ze vzdálených trhů (USA, Brazílie, Mexiko). Podle odhadů agentury CzechTourism by za rok 2013 mohlo do ČR přijet přes 7,2 milionu zahraničních turistů.

Poslední aktualizace: 8.11.2013
Ve třetím čtvrtletí přijelo do ČR 2,3 milionu zahraničních turistů na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu