Loading...

Venkovský turismus

Tipy a novinky

Dostředivá síla Střední Moravy

Budete mít volno a rádi byste jej využili k aktivnímu odpočinku? Střední Morava má sadu Pobytových a poznávacích programů – tipů, které mohou v orientaci pomoci. Soustředí se logicky na propagaci svých turistických zajímavostí a není důvod se divit. Právě zde je pomyslný střed Evropy, který samozřejmě nevšednostmi oplývá.

Tajemné pevnosti Moravy

Na Střední Moravě je historicky jedna z nejvyhlášenějších pevností Evropy. Jednodenní zájezd věnovaný tajemným zákoutím vojenských památek Olomouce, zbytkům impozantních hradeb i zachovalým stavbám, vodním kasárnám z 18. století. Většina budov, pevnůstek, ale i altánů jsou častým dějištěm oddechových společenských akcí.

Posilnění v regionu

Láska prochází žaludkem a lásku ke všemu výjimečnému z toho nelze vyjmout. Slávu tvoří i regionální kulinářské speciality a ty je zde možné pořádně i zapít. Originální chuť moravského piva a likérů poodhalí své tajemství vzniku v nedalekých pivovarech a lihovarech – v Litovli, Přerově, Prostějově. Poznat přípravu slavných Olomouckých tvarůžků umožní program v Lošticích.

Filmová sláva Střední Moravy

Děti i dospělí se na cestě nazvané „Po hradech a zámcích Střední Moravy“ ocitnou téměř v pohádce. Hrad Bouzov nabídnul své kulisy zfilmování pohádek O princezně Jasněnce, Arabela, Princezna Fantaghiro, Mladý Indiana Jones a dalším.Mnozí z Vás poznali Zámek Náměšť na Hané v komedii Kameňák. Také Olomouc se stala centrem natáčení např. Četnických humoresek, či filmu Doktor Živago. Řada hradů a zámků pořádá večerní a kostýmové prohlídky například zámek v Náměšti na Hané: „Z pohádky do pohádky“ s expozicí dětských kočárků a kočárů. Zámek Úsov nabízí Strašidelný labyrint s mučírnou. Již zmíněná Olomouc má pohádkovou scenérii. Působí tak původně středověká zástavba přemyslovského hradu. Mnohé dopoví nové expozice olomouckých muzeí. Nabídka jednodenních i vícedenních programů umožní zde zažít interaktivní zážitek jako z filmu.

Má Střední Morava střed Evropy?

Světoznámí umělci po léta oslavují Střední Evropu a mnozí si oblíbili přímo Střední Moravu. Její kouzlo – kouzlo středu Evropy je v hluboké šíři významů, které není snadné popsat několika slovy. I z těchto důvodů přirostl k srdci českému malíři Josefu Mánesovi park zámku Čechy pod Kosířem.Nedaleký romantický zámek Plumlov (se znovuobnoveným podhradským rybníkem) má podobný genius loci. Stejně tak mnohá další nevšední a tajůplná místa na Střední Moravě. S většinou z nich, s ostatními zajímavými tipy, poznávacími soutěžemi a dalšími Pobytovými a poznávacími programy (Putování Střední Moravou, Moravskou branou za poznáním, Rodinná týdenní dovolená s Olomouc region Card, Lázeňská relax, Za pivem a tvarůžkem apod.) se setkáte prostřednictvím stránek www.central-moravia.cz.

Přidejte se k nám také na adrese www.facebook.com/StredniMorava

Poslední aktualizace: 1.6.2012
Venkovský turismus na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu