Loading...

Věnný Trutnov je oceněný, doby královské jsou zpět

Tipy a novinky

Město Trutnov spolu s ostatními členskými městy Svazku obcí Královská věnná města získalo ocenění časopisu pro profesionály v cestovním ruchu COT Business.

Město Trutnov spolu s ostatními členskými městy Svazku obcí Královská věnná města získalo ocenění časopisu pro profesionály v cestovním ruchu COT Business, který upozorňuje na zajímavé projekty v oblasti tuzemského cestování. „Tentokrát jsme se rozhodli ocenit projekt Královská věnná města známá, ale nepoznaná…, a to jak za samotnou jednotící myšlenku, tak za její výsledné zpracování,“ vysvětlil šéfredaktor Petr Manuel Ulrych.

Města Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Chrudim, Jaroměř, Mělník, Nový Bydžov, Polička, Vysoké Mýto a právě Trutnov patřila mezi věnná města. Od 14. století je postupně čeští panovníci darovali svým manželkám, pro které se tato města stala zdrojem bohatství, zábavy, ale také útočištěm v těžkých dobách. „Jinak tomu nebylo ani s Trutnovem, městem draka, které je branou do nejvyšších českých hor Krkonoš,“ řekla trutnovská tisková mluvčí Veronika Svobodová.

Tyto doby jsou už dávno pryč, ale na kouzlo historie se rozhodl upozornit právě svazek bývalých věnných měst. Pod ním vznikají nové produkty, které podporují cestovní ruch. Na světě je už část ze sedmi nových, netradičně pojmenovaných brožur. Barevné tiskoviny jsou zaměřené na návštěvníky v různých věkových kategoriích a s různými zájmy. Rodičům či prarodičům s dětmi je věnována brožura „Brány královských věnných měst otevřené … královským rodinám“, milovníkům adrenalinu a sportu brožura „Brány královských věnných měst otevřené … nebojácným chasníkům a děvám“. Města připravila i vynikající pomůcku pro učitele v podobě brožury „Brány královských věnných měst otevřené … princům a princeznám“, podle níž mohou pro svou třídu naplánovat perfektní školní výlet s poučením i zábavou. Do tiskárny momentálně míří další z brožurek, která potěší cyklisty a in-line bruslaře - „Brány královských věnných měst otevřené … rytířům na kolečkách“. Trutnov v ní vyznavačům MTB či trekingového kola nabídne třicetikilometrovou trasu z centra města k dělostřelecké tvrzi Stachelberg a kolem Rechenburgu zpět, nebude chybět mapka, výškový profil, popis trasy a zajímavostí na ní a samozřejmě kontakty na cykloservisy a příměstský kemp Dolce, který je držitelem certifikátu Cyklisté vítáni.

Projekt Královských věnných měst vznikl za spolufinancování EU v rámci ROP NUTS II Severovýchod. Díky evropským penězům tak vznikly i internetové stránky s informacemi o věnných městech www.vennamesta.cz. V plánu je dále vydání DVD, které bude obsahovat např. propagaci pamětihodností, či doplnění sady brožur ještě o „Brány královských věnných měst otevřené … královnám a dvorním dámám na rozkošném víkendu“ a „Brány královských věnných měst otevřené … královským prarodičům“. Jak názvy napovídají, druhá brožurka bude ušita na míru zájmům seniorů, kterým nabídne atraktivní vyžití, v prvním případě pak půjde o relaxační produkt pro ženy s balíčky oddechových aktivit pro strávení příjemného víkendu v královských věnných městech. „Produkt bude doplněn o zdravé a chutné recepty z místní kuchyně,“ ukončil jeho představení výkonný ředitel svazku Aleš Mokren.

Poslední aktualizace: 17.8.2012
Věnný Trutnov je oceněný, doby královské jsou zpět na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu