Vína ze skal a krpálů
Taková vína by člověk hledal někde v jižní Francii, na Kypru, na Tokajských vrších či v teplé Moldávii. Určitě ne na severní hranici Itálie blízko Slovinské hranice, prakticky v podhůří Alp. Firmu Azienda Agricola Giovanni Dri s.s. najdeme ve vísce jménem Ramandolo, asi 18 km od města Udine. Zdejší vinice leží na skalnatých a nikoliv svažitých, ale přímo strmých tratích. I sklizně tu mívají svoje specifika. Zatímco níže položené vinice již jsou sklizené, ty hořejší ještě musí na vinobraní nějaký čas počkat. V místním jazyce Ronco znamená vinici na kopci. Roncat má trochu pejorativnější význam, protože znamená vinici nejen na vršku, ale na hodně strmém a kamenitém kopci. Čeština má pro takový terén krásný starý název „krpál“. Na takové vinici se hodně špatně pracuje a prakticky všechno musí místní vinaři dělat ručně. Ovšem hrozny, které tu zrají, patří mezi ty nejkvalitnější.
Majitel firmy, Giovanni Dri, podniká v oblasti Friuli. Krom světové klasiky, jakou je například Merlot, nebo Cabernet, tu, v okolí vísky Ramandolo pěstuje kultivary révy vinné, které jsou pro oblast typické a často se s nimi jinde nesetkáme. Právě ono přírodně sladké víno pochází z odrůdy hroznů jménem Verduzzo, což je odrůda typická pro zdejší oblast. Majitel firmy si ale také cení místa i polohy vinic. Proto nazývá přírodně sladké víno podle vísky, kde má sídlo a podle názvu vinice. Své víno tak pojmenoval v roce 1984. Na etiketu tehdy umístil místní kapličku. Tuto etiketu, alespoň pokud se týká jmenovaného typu vín, dodnes nezměnil. Přesto je láhev se značkou Ramandolo produkt, známý většině světových enologů a díky loňské účasti firmy na pražské výstavě Víno a destiláty 09 i těm našim..
„Odrůdu Verduzzo jsme pro širší využití objevili až v poslední době. Má zvláštní charakteristiku, kterou nemá naprosto žádná jiná odrůda na světě. Alespoň tak se o ní vyjádřil jeden velký francouzský someliér,“ vysvětluje G. Dri. „Pokud víno pozorně ochutnáte, měl byste v něm cítit nádech pepře. V Ligurii se pěstují rostliny ozdobného pepřovníku. Když kolem nich projdete za květu, cítíte vůni našeho vína.“
Odrůda má větší hrozny, které obsahují relativně málo tříslovin. Navíc bobule neopadávají od třapiny. To dovoluje, aby hrozny zůstaly dlouho na keři. Tak vznikne víno s vyšším obsahem alkoholu, kolem 14 %, ale s vynikající chutí a buketem. Samotný keř kvalitu kompenzuje tím, že není nijak zvláště plodný. Vyrábí tu tři typy přírodně sladkého vína : DOCG Ramandolo, Il Roncat Ramandolo a Uve decembrine Ramandolo. Všechna tři vína jsou stoprocentně z odrůdy Verduzzo z vinic z okolí vísky Ramandolo. „Vinobraní u nás začínáme tehdy, když už všichni kolem skončili. Naše hrozny potřebují zůstat dlouho na keřích. Klimatické podmínky tady umožní hroznům přezrát. Vzhledem k faktu, že naše oblast leží na úpatí hor, tak tu máme větší teplotní rozdíly. Noci jsou studené a dny teplé. To je nejdůležitější faktor k tomu, aby se dala vyrobit vynikající sladká vína. Chlad v noci totiž zamezuje tomu, aby do hroznů pronikly plísně. Odrůda Verduzzo má navíc hodně silnou slupku. Proto se na něm nezachytnou ani plísně Botritis. Tedy ani ta špatná, ale bohužel ani ta ušlechtilá jako například v Tokaji. To bychom měli čtvrtý typ sladkého vína,“ dodává majitel.
Víno Ramandolo presentuje firma jako nepříliš sladké. Kyselinky a tříslovina ještě navíc zlepšují jeho chuť. Je velice příjemné na patře svými tóny zralého ovoce. G. Dri ho doporučuje podávat k výrazným sýrům, paštikám nebo sladkostem, popřípadě jako závěrečný drink. Doporučuje ho skladovat maximálně šest let.
Víno Il Roncat Ramandolo pochází z hroznů ze svahové vinice Il Roncat, Po vykvašení ho nechávají ho vyzrát v sudech z francouzského barikového dubu. Víno je sytě zlaté barvy, voní po vanilce a zralých plodech. Jeho chuť je lahodná s velice mírným barikovým tónem. Opět se hodí k vyzrálým sýrům, desertům či na závěr. Lze ho skladovat až 10 let.
Uve decembrine Ramandolo je speciální víno, které je opět vyrobené z hroznů vinice Il Roncat, ovšem sbíraných v první dekádě v měsíce prosince. Jedná se o špičku v oblasti přírodně sladkých vín. Má temně zlatou jantarovou barvou a typickou polosladkou chuť zdejších vín s jemnou kyselinkou a decentně trpkým taninovým nádechem. I ono by se mělo spotřebovat do deseti let.
Kromě odrůdy Verduzzo tu pěstují i další kultivary, které jsou pro oblast typické. Jde například o odrůdu révy vinné s názvem Piculi, ze které tu také vyrábějí stejnojmenné bílé, přírodně sladké víno, oceněné DOCG Colli Orientali del Friuli. Pro výrobu červených vín využívají jinde téměř neznámé odrůdy révy vinné jako jsou Refosco, Schioppettino nebo Pignolo, které patří také mezi místní unikáty.
Malá firma G. Dri vlastní také malou přidruženou palírnu grappy, kterou také vyrábějí z místního vína. V menším množství zpracovávají, jak je v kraji zvykem, i olivový olej. Nic tu nepřijde nazmar. Život se v kopcích a kamenité půdě s nikým nemazlí. Ani sklizeň kvalitních hroznů, vhodných pro výrobu přírodně sladkých vín, není samozřejmá. Přišly i roky, kdy vinařům v obci Ramandolo nebylo do smíchu. Přesto by G. Dri neměnil. Srostl prý s krajem podobně, jako zdejší réva.