Loading...

Vinařská turistika stále oblíbenější, aneb bohatý program vinařství Znovín na letošní rok

Tipy a novinky

Moderní životní styl, to nejsou jen exotické dovolené, drahá auta, kosmetika, šperky, či značkové výrobky. K umění žít naplno a stylově, objevovat svět v celé šíři i hloubce, patří nesporně i dobrá orientace v gastronomii. Přitažlivost různých světových kuchyní (a nepodceňujme ani tu naši vlastní, českou - a to i jednotlivých regionů), kouzlo chutí, vůní i vzhledu pokrmů, objevování, co k čemu se nejlépe hodí, co nám nejlépe lahodí a co k tomu nalít do sklenice či skleničky, to je oblast nikdy nekončících zkoumání, odhalování. Proslulí labužníci – Italové – v této souvislosti dokonce zavedli samostatný termín „enogastronomia“ a jak šel čas, vznikl z tohoto lukulského zkoumání téměř soběstačný badatelský obor. Jeho významnou součástí je nepochybně ladění pokrmů s nápoji. Nu a v tuto chvíli přicházejí ke slovu vinaři – ať už jen znalci z řad konzumentů, či ti nejpovolanější – samotní pěstitelé. Ti neváhají prezentovat svou kvalitní produkci při jakékoli vhodné příležitosti. Platí to o všech zemích, kde je vinařství domovem a tak je nasnadě, že z tohoto trendu posledních let nelze vynechat ani naše zkušené vinaře na Jižní Moravě. V popředí vinařského ruchu samozřejmě nechybí vinařská oblast Znojmo, zejména jedno z nejúspěšnějších vinařství – Znovín Znojmo se sídlem v Šatově. Celoroční program jeho akcí oslovuje nejen milovníky dobrého vína a všeho, co s vínem souvisí, ale i sportovce, ctitele památek a kulturních zážitků, klasické turisty pěší i na bicyklech, či zkušené přemožitele vinných stezek. Přirozeně – základní a celoroční starostí Znovínu je péče o své vinice, o kvalitní hrozny a jejich pečlivé zpracování, aby se pak do prodeje dostalo víno, kterým se vinařství může chlubit a které obstojí i v celé řadě mezinárodních soutěží, odkud si pravidelně produkce Znovínu přiváží medailové ocenění. Kromě vinařské činnosti je však mimořádně aktivní v celé řadě dalších směrů. Ke svým akcím využívá m.j. i vzácného, historicky cenného objektu Louckého kláštera na okraji Znojma.

Roku 1190 znojemský kníže Konrád Otto za podpory své matky Marie dal podnět ke vzniku premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. Svou monumentalitou, ale i významem událostí, které se tu odehrávaly, hrál po staletí jednu z nejvýznamnějších rolí mezi srovnatelnými klášterními komplexy v Evropě. Vlivem pozitivního duchovního klimatu v Louckém klášteře vyrostly – byť některé v minulosti zase zanikly – mimořádné architektonické skvosty, provázené dalšími uměleckými díly. Klášter byl po staletí střediskem nejen duchovního, ale i uměleckého, kulturního a hospodářského života Znojemska. Tamním premonstrátům kdysi náležely rozsáhlé vinice v okolí a lze je tedy považovat za „praotce“ vzkvétajícího vinařství v tomto kraji. Je to právě vinařství Znovín, které se poslední desetiletí o klášter podle svých možností stará a učinilo z něj živoucí středisko vinařské turistiky. Kromě degustací, či nákupu ve vzorkové prodejně vín a sýrů tu můžeme obdivovat expozici historie bednářství, galerii výtvarného a literárního umění z produkce Společnosti přátel dobrých vín, kterou Znovín zorganizoval ze svých příznivců, či si prohlédnout klášterní sklepy, kde dnes vinařství uchovává v ideálních podmínkách nemalou část svých zásob vín.

Celoroční program událostí v režii Znovínu se však zdaleka neomezuje jen na objekt kláštera.

Od jara do podzimu se konají toulky po vinicích, po vinařských sklípcích, rozmanitá tematická putování regionem, cyklistické závody, prezentace i mimo vlastní region. Program přitažlivých událostí, kromě vystoupení Znovínu na Znojemském historickém vinobraní nabízí např. 23. dubna Den Znovín Walkingu, 8. května Festival vín VOC Znojmo, v červenci Hudební festival Znojmo, Burčákfest 2016 ve dnech 30.9. a 1.10. v Louckém klášteře, atd. Vinařství neustále obohacuje svou nabídku různými zlepšeními a nápady, turisty oslovuje nejen nabídkou dobrých vín, ale i rozmanitými vinařskými potřebami a suvenýry. Novinkou letošního roku je tzv. Vinobus VOC Znojmo, který návštěvníky zbaví starosti, jak se mezi jednotlivými zastávkami, spojenými s ochutnávkami vín, dopravovat bez rizika střetu s „pomahači a chrániči“. Letos se také – 8. května – opět uskuteční již šestý ročník plavby „Na vlnách růžového vína“ v Praze na Vltavě.

Dobré víno, jak víme z historie, literatury i dramatické tvorby, provázelo a dodnes provází mnohá důležitá jednání, mezníky dějin, ale současně uvolňuje, osvobozuje, inspiruje a baví... Nepřekvapí, když v nabídce Znovínu najdeme i celou sérii vkusných, ale i praktických suvenýrů, které nám po návratů domů budou trvale připomínat zážitky z kraje, kde se rodí královský nápoj, někdejší svědek historických událostí, ale i náš osobní průvodce při příjemných, často romantických chvílích… Máte chuť vyrazit? Podrobnosti najdete na www.znovín.cz

Miroslav Navara

Poslední aktualizace: 17.3.2016
Vinařská turistika stále oblíbenější, aneb bohatý program vinařství Znovín na letošní rok na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu