Loading...

VÍTE, ŽE...? Zajímavá fakta o Slovinsku

Tipy a novinky

Stručně:
Dobrých 20.000 km2, dva miliony obyvatel, v srdci Evropy, na křižovatce Alp, Středozemí, Panonské nížiny a Krasu, mezi Itálií, Rakouskem, Maďarskem a Chorvatskem. Poznejte, proč tato země nabízí více, než si myslíte. Inspirující zeleň, překvapivá slovinská specifika, významné historické mezníky, nej rekordy, které píše Slovinsko. Víte, že...



ZELEŇ, KAM SE PODÍVÁŠ
Slovinsko není pouze zelenou zemí, má také vlastní odstín zelené.

Foto: Bekmen

... Slovinsko patří mezi země s největší biologickou rozmanitostí na světě? Rozloha Slovinska sice tvoří méně než 0,004% celého povrchu Země, avšak žije zde 1% všech živých a 2% zemských tvorů. Dohromady na 24.000 živočišných druhů.
... je Slovinsko třetí nejzalesněnější stát Evropy? Téměř 60% jeho povrchu pokrývají lesy. Během posledních desetiletí se podíl lesů dokonce zvyšuje, a to díky více než 1,2 milionu nově vysázených stromů.
... více než třetina slovinského území je chráněna a zahrnuta do evropského systému Natura 2000, které chrání biologickou rozmanitost?
... Přírodní park Lublaňské bažiny byl před čtyřmi tisíci lety jezero, na kterém žili obyvatelé, budující mosty přes bažiny? Díky zachované přírodě je nyní známý jako mezinárodně významné útočičtě ptáků. Hnízdí zde přes sto ptačích druhů a dalších více než sto druhů sem zavítá při přeletu nebo během přezimování.
... Přírodní park Sečoveljské slanisko je jediná slovinská mokřina mezinárodního významu na seznamu UNESCO? Slanisko, staré více než 700 let, je dnes aktivní už pouze z menší části. V opuštěné části pak nalezneme poklady z rostlinného a živočišného světa, mj. bělozubku nejmenší, která je nejmenším savcem na světě!
... ve Slovinsku žije jedna z největších populací medvěda hnědého v Evropě? Její velikost se odhaduje na 500 až 700.
... je Slovinsko jednou ze zemí s nejrozsáhlejším vodstvem v Evropě? Délka řek, potoků a jiných vodních toků činí dobrých 27.000 km. Kromě toho má četná termální a minerální vřídla a mnoho podzemních vod.
... ve druhém největším slovinském městě Mariboru roste nejstarší vinná réva na světě? Je stará 400 let, ale přesto se z jejích hroznů tzv. sametovky (žametna črnina) každoročně vyrobí 25 litrů vína.
... důležitým symbolem slovinství je lípa resp. lipový list? Tzv. Najevská lípa ve slovinském Korutansku je prý stará více než 780 let, v uplynulých 20 letech se vždy v srpnu pod ní setkávají nejvýznačnější slovinští státníci.
... že se ve Slovinsku nacházejí zbytky pralesa, a to pouze 60 km od hlavního města Lublaně.

SLOVINSKÉ ZAJÍMAVOSTI
Malá země velkých zajímavostí.

Foto: Bekmen

... se Slovinsko řadí mezi státy s největším množstvím sakrálních objektů na počet obyvatel v Evropě? Po Slovinsku je téměř 3.000 kostelů, kapliček a božích muk.
... slovinskou zvláštností je tzv. dvojitý kozolec aneb »toplar«? Ve Slovinsku jsou kozolci, tzn. objekty sloužící sušení a skladování sena a dalších polních plodin, nejrozšířenější na světě.
... ve Slovinsku již od svého založení roku 1580 funguje světoznámý hřebčín Lipica, který proslul díky chovu doslova aristokratických lipicánů? Specifiky dospělého lipicána jsou především jeho bílá barva a neobyčejná učenlivost.
... rozmanitost KRAJINY a podnebí Slovinska umožňuje, abyste v jednom dni dopoledne očesali podzimní plody, odpoledne se vykoupali v Jaderském moři a večer si zajeli na noční lyžování?
... slovinská náhorní plošina Kras dala jméno všem krasovým oblastem a jevům po celém světě? Na Krasu odborníci poprvé objasnili četné krasové zvláštnosti: podzemní jeskyně, závrty a říční ponory.
... má Slovinsko nejvyšší útes na Jadranu? Na Strunjanském poloostrově se z pobřeží Jaderského moře tyčí 80 m vysoká, místy až prudce padající flyšová skalní stěna.
... je Cerknické jezero vysychajícím jezerem? Na jaře a na podzim, kdy se jezero naplní, může jeho povrch dosáhnout až 38 km2, čímž se stane největším slovinským jezerem. V létě se však znatelně zmenší, neboť vodu z něj odvádí síť ponorů.
... v Cerknici během masopustu zavládnou Butalci? Postavy z literárních děl spisovatele Frana Milčinského jsou známy tím, že se v dávné minulosti pohádaly s rozumem a tento boj vyhrály. Při masopustu oživnou a svojí prorockou »moudrostí« provází slavný slovinský masopustní rej.
... nejznámější slovinskou maskou je Kurent? Jedna z nejtradičnějších slovinských masopustních masek svou přítomností vyhání zimu a přínáší štěstí. Kurenti vyhání zimu na velkém karnevalu v Ptuji.
... tradičním slovinským svátečním pokrmem je tzv. potica? Poslední dobou se stala jedním z nejtypičtějších symbolů Slovinska na nejrůznějších mezinárodních státních, kulturních a sportovních setkáních.
... ve Slovinsku pořádají mnoho zajímavých kulinářských festivalů? Mimo jiné se koná slaniskový festival, zelný festival, kaštanová neděle, fazolový den a svůj svátek mají dokonce i brambory.
... v současnosti si dvojné číslo v plném rozsahu zachovávají jen málokteré jazyky, mezi nimi slovinština. V evropském prostoru si ho kromě slovinštiny udržují pouze lužická srbština a bretonština.
... ve Slovinsku lze zaplatit za přespání ve vězeňské cele? Hostel Celica v Lublani je bývalým vojenským vězením, kde originálním způsobem upravili útulné cely pro hosty.
... se páry doposud oddávají na Bledském ostrově? Aby bylo manželství dlouhé a šťastné, musí podle tradice ženich přenést nevěstu v náručí po 99 schodech, které vedou na ostrov.

NEJ REKORDY
Malá země velkých rekordů.

Foto: Bekmen

... zdaleka nejúspěšnější slovinskou hudební skupinou všech žánrů a dob je lidově-populární Ansámbl bratrů Avsenikových, který prodal na 31 milionů desek? Bratři Avsenikovi jsou zároveň nejhranějšími evropskými skladateli.
... v Planici dosáhli už více než šedesát světových rekordů ve skocích a letech na lyžích? Mj. se skokanům v Planici poprvé podařilo překonat magickou hranici jak sto, tak dvěstě metrů.
... jeskyně Vilenica u Lokve je nejstarší turistickou jeskyní v Evropě? Prohlídky tam probíhají už do roku 1633. V jejím Tanečním sále se každoročně předává mezinárodní literární cena Vilenica.
... nejvíce proslulých bledských krémových řezů aneb »kremšnitů« upekli v cukrářské dílně Hotelu Park na Bledu – a sice již přes deset milionů? Původní recept mistra cukráře Ištvana Lukačeviče se nezměnil od roku 1953.
... nejdelším železničním mostem na světě s obloukem z opracovaného kamene je Solkanský most na bohinjské trase? Hlavní oblouk je dlouhý 85 m, most měří celkově 219,7 m.
... jídelna uhelného dolu ve Velenji 160 m pod zemským povrchem je nejníže položenou jídelnou v Evropě? Dlouhá je přibližně 15 m, u 12 stolů v ní může poobědvat 48 lidí.
... ve Slovinsku stojí nejvyšší průmyslový komín v Evropě? Tímto titulem se pyšní 362 m vysoký komín tepelné elektrárny v Trbovljích. Jeho mimořádnou výškou se mělo zamezit znečišťování nižších vrstev vzduchu.
... Slovinec Davo Karničar jako první sjel na lyžích nejvyšší horu světa Mount Everest? Karničar je také prvním člověkem na světě, který na lyžích sjel všechny nejvyšší Hory sedmi světadílů.
... ultramaratónský plavec Martin Strel je první, kterému se podařilo přeplavat po celé délce Amazonku, Mississippi a Jang-C´-Tiang?
... slovinští maturanti byli několikrát po sobě zapsáni do Guinnessovy knihy rekordů díky synchronní čtverylce provedené v největším počtu tančících na světě? Tento tradiční maturitní tanec tančilo na ulicích slovinských měst více než 26.700 maturantů.

HISTORICKÉ MEZNÍKY
Malá země s bohatou historií.

Foto: Bekmen

... si ve Slovinsku můžete prohlédnout dokonce stopy pravých dinosaurů? Stopy z raného triasu, staré odhadem kolem 200 milionů let, lze vidět na Zalarově vrchu blízko Idrije.
... na slovinské půdě došlo k bitvě, která bezprostředně zapříčinila rozpad římské říše na východní a západní část? Bitva dvou stotisícových armád pod vedením císaře Theodosia a jeho rivala Eugenia probíhala 5. a 6. září 394 ve Vipavské dolině.
... Frizinské zlomky jsou nejstarším dochovaným záznamem slovinštiny a též nejstarším záznamem slovanského jazyka vůbec? Jde o tři obřadní texty náboženského charakteru, vzniklé kolem roku 1000. Jsou uchovány v Bavorském muzeu v Mnichově.
... první slovinskou knihou byl Katechismus z roku 1550? Napsal ji protestantský duchovní Primož Trubar v období reformace.
... za největšího slovinského básníka je považován France Prešeren? Proslul především svými sonety, báseň „Zdravljica“ se stala slovinskou hymnou.
... Stará lékárna v Olimji je nejstarší lékárnou ve Slovinsku a jednou z nejstarších dochovaných mnišských lékáren v Evropě? Zachovaly se v ním Lerchingerovy fresky z roku 1780, zobrazující biblické události s důrazem na plody a léčivé rostliny.
... za 1. světové války probíhala slovinským územím důležitá frontová linie, tzv. Sočská fronta? Na ní proti Italům bojovalo na rakousko-uherské straně mnoho Slovinců a za to také zaplatili svými životy.
... se na architektonické podobě slovinského hlavního města podstatným způsobem podepsal známý slovinský architekt Jože Plečnik? Jeho vliv na samotný vzhled měst byl tak velký, že hlavní město bývá někdy nazýváno Plečnikova Lublaň.
... slovinská válka za nezávislost roku 1991, známá také jako desetidenní válka, byla první válkou v Evropě po 2. světové válce? I přes své krátké trvání si bohužel vyžádala 76 obětí.
... roku 1998 založilo Slovinsko Mezinárodní fond pro odminování a pomoc obětem min? Původně fond působil pouze na území jihovýchodní Evropy, později se však rozvinul v organizaci světového formátu.

Poslední aktualizace: 8.2.2013
VÍTE, ŽE...? Zajímavá fakta o Slovinsku na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu