Loading...

VODÁCI V TRUTNOVĚ SE DOČKAJÍ NOVÉ LODĚNICE

Tipy a novinky

Vodácký sport má v Trutnově dlouhou tradici, avšak řadu let trápí jeho příznivce z řad sportovců i nadšenců zastaralé zázemí. Podle zpracovaného projektu vyjde nová loděnice na 3,9 milionu korun. Zastupitelé na své zářijové schůzi odsouhlasili příspěvek 800 tisíc korun, zbytek investice bude tvořit dotace od MŠMT.

Trutnovští vodáci mají dobré výsledky. Pravidelně se dostávají do výběru reprezentace ČR a sklízejí úspěchy na domácích i mezinárodních závodech. Nevyhovující podmínky ale mohou možné nové zájemce odrazovat, proto rádi podpoříme výstavbu nové loděnice,“ sdělil starosta Ivan Adamec.

Kanoistický oddíl funguje v Trutnově od roku 1964. Provozuje vodní slalom, sjezd na divoké vodě a další disciplíny vodáckého sportu na divoké vodě. Existence sportu je zde vázána na přírodní slalomovou trať na řece Úpě v Trutnově – Poříčí. Vodáci mají k dispozici přírodní peřej, na které je vybudována a udržována trať pro vodní slalom. Pod touto tratí je pak vzdutí jezu, jež je využíváno pro trénink sjezdu na divoké vodě a přípravu nejmenších vodáků. Svým charakterem se jedná o nejvhodnější lokalitu v okolí Trutnova pro celoroční provozování vodních sportů. Trať je druhou nejnáročnější v kraji a každoročně se zde pořádají závody republikového významu.

Členskou základnu tvoří v současné době zhruba pět desítek vodáků, další desítky zájemců se rekrutují z řad nadšenců a milovníků vody. Do výběru reprezentace ČR juniorů i dospělých ve vodním slalomu nebo sjezdu se od roku 1996 propracovalo 6 členů oddílu. Opakovaně vozí medaile z mistrovství ČR. V roce 2011 se stal tým kajakářů – sjezdařů mistry ČR ve sprintu družstev. Tři závodníci se pak mohou pochlubit medailemi z mezinárodních závodů.

Pro uskladnění lodí a potřebného materiálu kanoistického oddílu slouží v současné době objekt bývalé hasičské zbrojnice, který byl vodáckému oddílu přidělen v sedmdesátých letech minulého století. Od té doby nebyla provedena žádná zásadní rekonstrukce. Podle dochovaných německých nápisů může být budova i sto let stará a pro potřeby oddílu je naprosto nevyhovující. Chybí v ní vodovod, kanalizace i WC, dřevěná převlékárna trpí nadměrnou vlhkostí a vytápění je řešeno jen provizorně. Nová loděnice by měla mít sociální zařízení s pitnou vodou a kanalizací, šatnu, klubovnu s kanceláří, hangár pro rozšíření skladového prostoru pro lodě a podkroví pro vodáckou výstroj.

Poslední aktualizace: 27.9.2012
VODÁCI V TRUTNOVĚ SE DOČKAJÍ NOVÉ LODĚNICE na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu