Loading...

Všechny cesty vedou k vinným šenkům

Tipy a novinky

Heurige – místo kde útulnost a radost ze života stojí na nejvyšším místě – a to nejen pro místní, ale i pro hosty.

Heurigen nemůžete v Dolním rakousku minout – je typickou součásti místního způsobu života. Slovo „Heurige“ označuje víno z poslední sklizně, které se tak smí nazývat až do 11. listopadu následujícího roku. Jako „Sturm“ se pak označuje nové víno ještě ve stadiu kvašení (burčák). Oproti dle regionu velmi oblíbenému hroznovému moštu se tady jedná o více či méně silný alkoholický nápoj.

Ikdyž je Heurige obecně úzce spojeno s vínem, nejsou to jen hrozny, které naleznete v kvašené či nekvašené formě ve sklenici. Dolnorakouské Mostheurige se zcela upsaly hruškám. Mostheurige naleznete v tradičních ovocnářských oblastech v západní části Dolního Rakouska: v oblasti Mostviertel a ve Vídeňských Alpách.

Mluvíte „Heurigerisch“?

Nabídka občerstvení v Heurige je bohatá na teplé i studené pochoutky: domácí pomazánky a paštiky, saláty, pečená kuřata a řízky, vepřová pečeně s knedlíkem a s kyselým zelím. Většinou se nabízí také sladkosti jako jablečný nebo tvarohový štrůdl nebo domácí buchty jako zákusek.

Jazykově se člověk při návštěvě Heurige pohybuje často v neznámém terénu. Abychom vám usnadnili vstup, zde naleznete malou Heurigen-ABC

Nejlepší Heurige adresy:

http://www.dolni-rakousko.info/magazin/00/artikel/153481/doc/c/Heurigenliste.pdf?ok=j

Poslední aktualizace: 11.7.2015
Všechny cesty vedou k vinným šenkům na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu