Vychutnejte si Krkonoše "na talíři"!
Krkonošská kuchyně bývala prostá a jednoduchá. O tom, co se objeví na talíři, rozhodovalo roční období. Často se vařilo z brambor, hub, velkou roli hrálo koření ze zahrádky. Připravovaly se polévky, které nahrazovaly maso. O to víc se horalové těšily na svátky, hody a posvícení.
Doporučujeme vám k návštěvě několik míst, která jsme osobně vyzkoušeli.
Tady se určitě "nespálíte" a ochutnáte skvělá (nejen) krkonošská jídla. Můžete se zde i ubytovat a užít si vaši dovolenou na maximum.
v Peci pod Sněžkou je tou správnou volbou v jakémkoli měsíci v roce. Těšte se na skvělé hotelové služby, horské výhledy, "Sněžku za pecí" a výbornou kuchyni. Šéfkuchař Jiří Švestka ml. pokračuje ve stopách svého otce, který přes 20 let řídil všechny kuchaře v tomto hotelu.
je rodinným hotelem, který se nachází v Janských Lázních, 350 metrů od sjezdovky a nedaleko lyžařských běžkařských tras. Šéfkuchař s dvacetiletou zkušeností v oboru klade důraz na gastronomické zážitky. Na čepu mají regionální pivo z Vrchlabí Krkonošský medvěd, které doporučujeme ochutnat!
Samota na luční enklávě v národním parku a nadmořské výšce 1 030 m s nádherným výhledem na hory i do kraje vás dostane! Těšte se například na výbornou kulajdu, krkonošská žebírka na medu nebo borůvkové knedlíky. Po dobré večeři je příjemné posezení u krbu dlouho do noci.
se nachází ve výšce 1 150 m n.m. Zažít tady můžete sluncem zalité dny, podzimní inverze jako v nebi, bílou tmu i báječnou sněhovou pokrývku. Vše můžete pozorovat velkými prosklenými stěnami přímo z restaurace s dobrotami na talíři. A co doporučujeme ochutnat? Kynutý knedlík plněný borůvkami a přelitý jogurtem, nebo borůvkový koláč se šlehanou smetanou.
je situována v srdci Krkonošského národního parku, v nadmořské výšce 1 340 m n.m. Můžete si zde odpočinout, ohřát se, občerstvit a samozřejmě i ubytovat. Doporučujeme vynikající borůvkové knedlíky a kulajdu. Stojí za to!
naleznete v klidné krkonošské obci na úpatí Krkonošského národního parku. Svojí polohou je vhodný pro milovníky zimních radovánek i letních vycházek, turistiky, cyklistiky. Základem zdejší gastronomie je využívání potravin regionálních farmářů (mléčné výrobky farmy Mejsnar, hovězí a jehněčí maso od soukromníka, kozí sýry z Rudníka a med z vlastní produkce).
na pomezí Jizeských hor a Krkonoš má velmi příznivou pověst a stává se cílem gurmánské turistiky. Kuchyň je založená na čerstvých a nejlépe místních surovinách, snaží se využívat všech možných místních zdrojů. Třeba mléko i výrobky z něj pochází ze zdejšího statku, pstruhy dostanete čerstvě ulovené z vlastní sádky. Mají i skleník na bylinky a zeleninu.
TIP: Určitě ochutnejte i místní pivo Světoběžník, které je korunou k jídlu ve stylové restauraci.
TIP: Rádi byste si uvařili některý z krkonošských pokrmů doma? Přinášíme vám několik receptů na ta nejoblíbenější jídla. Věříme, že se vám podaří a zpestří váš jídelníček.
Tento článek pro vás s radostí vytvořila
Destinační společnost pro oblast Krkonoše
Krkonoše – svazek měst a obcí