Loading...

Vydejte se do Německa za světovými památkami

Tipy a novinky


Chcete-li obdivovat gejzíry jako na Islandu, gondoly jako v Benátkách nebo jiné divy, jeďte do Německa. Mnohé světové zajímavosti zde mají své dvojče – vydejme se na objevitelskou cestu plnou téměř exotických překvapení.

Kouzelná barva „lila“

Pohled bloudí po koberci fialově zbarvených květů, který se ztrácí na obzoru, vůně je svůdná a srdce poskočí radostí. Kdo by nesnil o odpočinku jako ve francouzské Provence, když kvete levandule? Stejně krásný zázrak můžete obdivovat mnohem severněji. Lüneburské vřesoviště v okolí Wilseder Bergu a městečka Undeloh se vždy koncem léta, kdy praskají poupata vřesových keřů, promění v moře fialových květů. Pokud chcete, můžete si tuto fialovou nádheru vychutnat v kočáře taženém koňmi – což je bonus, který francouzská verze nenabízí.

Modrý zázrak

Kdo by neznal fotografie jezera Louise v kanadské Albertě? Toto světoznámé jezero se třpytí jako obrovský smaragd mezi zasněženými horskými velikány. Podobně kouzelnou vodní plochu může jako prázdninovou destinaci nabídnout i Německo. Vydejte se do bavorských Alp k jezeru Eibsee, které je stejně zářivě zbarvené na pozadí mohutného pohoří Wetterstein. Kdo rád fotografuje, najde zde kouzelné motivy. Na jezeře je možné provozovat množství dalších aktivit kromě koupání: jízdu na paddleboardu nebo na šlapadlech, procházky spojené s dechberoucími výhledy nebo výjezd lanovkou na vrchol Zugspitze.

Romantické gondoly

Ať už jste čerstvě zamilovaní, nebo ne: Benátky na laguně s kouzelnými kanály, kamennými mosty a nádhernými patricijskými domy jsou hlavním cílem všech romantických duší. Podobné potěšení čeká i v Bamberku, který se pyšní „Malými Benátkami“. Gondoliéři v klasických pruhovaných svetrech a slaměných kloboucích se prohánějí po řece Regnitz na pravých benátských gondolách kolem malebných hrázděných rybářských domků. Procházka vás zavede také ke Staré radnici, která je postavena uprostřed řeky a dostanete se k ní po kamenných mostech. A navíc, v Bamberku můžete mít řeku téměř sami pro sebe.

Barokní nádhera

Zahrada jako dokonalý obraz? Mnoho lidí si vybaví barokní zahradu ve Versailles s vodními toky, fontánami a sochami. Znalce však okamžitě napadne i jiný barokní skvost: Velká zahrada v Herrenhausenu v Hannoveru. V nádherném barokním stylu ji nechala kolem roku 1700 založit hraběnka Žofie. Zahradu nechala bohatě vyzdobit zurčícími fontánami, impozantními kašnami a velkolepými mramorovými postavami. Historická grotta nyní dostala nový interiér. Umělkyně Niki de Saint Phalle ji proměnila v úchvatné místo.

Vodní gejzíry z podzemí

Mobilní telefony jsou nachystané, všechny oči upřené na pomyslný bod na zemi. Pak náhle k nebi vytryskne obrovská fontána. Jste zřejmě na Islandu, domově horkých gejzírů, a sledujete, jak „Velký gejzír“ tryská. Nacházíte se v sopečném pohoří Eifel a můžete pozorovat erupci gejzíru Andernach, který vytryskne každé dvě hodiny a vyhání silný proud chladné vody do výšky impozantních 60 metrů. Guinnessova kniha rekordů jej proto uznala za nejvyšší studenovodní gejzír na světě. Proč ale studenovodní gejzír vůbec vybuchuje? Stručně řečeno, funguje to jako láhev perlivé vody, kterou silně protřepete a pak otevřete. Pokud to chcete zažít, vydejte se na místo, kde je Německo dodnes vulkanicky aktivní.

Dobrodružství v džungli

Kánoe se bezstarostně plaví po úzké vodní cestě spletí kořenů stromů, větví a lián. Je slyšet jen zvuk pádel, kvákání žab a bzučení cikád. Samota a ticho – to musí být někde v džungli na přítoku Amazonky. Chybí jen komáři, jaké požehnání. Tuto atmosféru můžete zažít v braniborském Spreewaldu, jen něco málo přes hodinu jízdy od Berlína. Ať už se jedná o vícedenní túru nebo krátký výlet pro začátečníky, síť vodních cest z doby ledové tvoří snovou kulisu s romantickými lesy, malými zahradními restauracemi, malebnými dřevěnými mosty a dodnes ručně ovládanými zdymadly. V zimě, když kanály zamrznou, se zde můžete prohánět na bruslích a vychutnávat si třeba šálek svařeného vína.

Jako z filmu Pán Prstenů

Moře tyčících se skalních jehel, rozeklaných kamenných monolitů a miniaturních stolových hor, na nichž se tyčí kláštery: Tato velkolepá krajina se nachází v řecké Thesálii a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Podobnou scenérii, připomínající epos „Pán prstenů“, najdete v Saském Švýcarsku na obou stranách Labe. I zde přírodní síly vytesaly z pískovce reliéf, který vypadá jako obrovský sochařský park. Proslulá je Bastei, strmě stoupající vyhlídka, která klesá téměř 200 metrů do hlubin a nabízí výhled na údolí Labe. Bastei je fascinující v každém ročním období. Obzvlášť pohádkově však působí v podzimní mlze – to se vám pak skutečně může zdát, že vidíte skupinku hobitů, jak spěchá po archaicky vyhlížejícím mostě Bastei ke skalnímu hradu Neurathen.

Poslední aktualizace: 11.10.2024
Vydejte se do Německa za světovými památkami na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Vydejte se do Německa za světovými památkami

Maria Laach
Maria Laach
Klášter
Na levé straně Rýna, asi 10 kilometrů od jeho toku mezi Koblenzem a Bonnem…
11.6km
více »
Letiště Koblenz / Off-line Pt
Letiště Koblenz / Off-line Pt
Letiště
Letiště Off-line Pt (ZNV) spadá pod město Kobl…
14.4km
více »
Turistická známka č. 162 - KOBLENZ . DEUTSCHES ECK . OBERES MITTELRHEINTAL
Turistická známka č. 162 - KOBLENZ . DEUTSCHES ECK . OBERES MITTELRHEINTAL
Turistická známka
15.7km
více »
Koblenz
Koblenz
Město
Koblenz je nádherné historické město ležící na soutoku Rýna a Mosely. Prošli jsme malou procházku k památníku u soutoku řek a do…
15.7km
více »
Dědictví UNESCO - Střední Rýn
Dědictví UNESCO - Střední Rýn
Tipy na výlet
Každý zná UNESCO - organizaci zabývající se ochranou světového a …
15.7km
více »
Most u Remagenu
Most u Remagenu
Most
Asi 15 km jižně od Bonnu leží na levém břehu Rýna město Remagen. Asi…
21km
více »
Turistická známka č. 161 - MARKSBURG
Turistická známka č. 161 - MARKSBURG
Turistická známka
24.4km
více »
Eltz, hrad, Německo
Eltz, hrad, Německo
Hrad
Středověký hrad Eltz má být jedním z deseti nejkrásnějších hradů Německa.…
25.6km
více »
údolí řeky Mosely
údolí řeky Mosely
Údolí, dolina
Malebné Vinicemi obklopené údolí řeky Mosely.
31.1km
více »
Nurburgring
Nurburgring
Tipy na výlet
Směřujeme na posvátné místo německého motorismu, na Nurburgring. Okruh,…
34.3km
více »
zavřít reklamu