Loading...

Výstava o Karlu IV. pokračuje v Norimberku

Tipy a novinky

Letos v květnu jsme si připomněli 700. výročí narození Karla IV. Nejen Česká republika oslavovala na počest jedné z největších postav našich dějin. Výstava o Karlu IV., jíž bylo možné shlédnout v Praze, se nyní přesouvá do bavorského Norimberku. Ten sám císař ustanovil ve své Zlaté bule z roku 1356 místem prvního sněmu každého nového panovníka a zasadil se tak o jeho význam.

Česko-bavorská zemská výstava

Na pořádání výstavy o Karlu IV. a jeho době se podílí jak Česká republika, tak i Bavorsko. Zemská výstava s mezinárodním rámcovým programem se nyní přesouvá právě do sousedního Bavorska. Od 20. října 2016 do 5. března 2017 ji hostí norimberské Národní germánské muzeum (Germanisches Nationalmuseum).

Norimberkem po stopách Karla IV.

Za odkazem Karla IV. se ale můžeme vydat i do samotných ulic města. Nezpochybnitelným symbolem císařské moci je norimberský hrad Kaiserburg. Svou návštěvou ho Karel IV. poctil celkem dvaapadesátkrát. Alespoň dle toho, co tvrdí dobové dopisy. Norimberský hrad byl také dějištěm říšských sněmů, a jak ustanovil Karel IV. ve své Zlaté bule, všichni následující panovníci měli svůj první sněm uspořádat právě v Norimberku. Význam města byl tedy již za Karla IV. poměrně značný. Dalším významným místem, jež se pojí ke Karlu IV., je farní kostel Sv. Sebalda, tehdejší duchovní centrum města. Zde byl pokřtěn Karlův syn Václav.

Za dob Karla IV. došlo ve městě k velkým změnám. Na místě původní židovské čtvrti vzniklo hlavní tržiště a zároveň jedno z největších náměstí střední Evropy. Dnešní kostel Panny Marie (Frauenkirche) však původně nebyl hlavním svatostánkem města. Jednalo se o císařskou kapli, kam se Karel uchyloval ke svým modlitbám. Až budete v Norimberku, povšimněte si také kašny na hlavním náměstí. Je zde vyobrazeno sedm kurfiřtů, kteří měli na základě Zlaté buly volit císaře. Jsou tu však znázorněni také evangelíci, duchovní, různí dobří hrdinové, učenci či umělci.

Další zastávka leží na břehu řeky Pegnitz. Po dlouhá staletí byly císařské korunovační klenoty uchovávány ve špitále Sv. Ducha, jenž v Norimberku stojí od roku 1339. Konkrétně od roku 1424, kdy sem byly přivezeny z Čech, až do roku 1796.

Norimberský orloj

Podobně jako Praha, i Norimberk má svou atrakci v podobě orloje. Nachází se na kostele Panny Marie v centru města. Pochází z 16. století a vzpomíná na událost vyhlášení již zmiňované Zlaté buly Karla IV. Vyobrazuje císaře se sedmi světskými a duchovními kurfiřty.

Poslední aktualizace: 3.11.2016
Výstava o Karlu IV. pokračuje v Norimberku na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu