Loading...

Wroclaw - tipy nejen pro návštěvníky Euro 2012: Wroclawské parky

Tipy a novinky

Po fotbalových emocích zveme všechny hledající místo kam se skrýt před vedrem ve stínu stromů, do wrocławských parků. Celkový počet parků ve Wroclawi přesahuje 15 v různých částech města. Na jaře jsou plné milovníků přírody, rodičů s dětmi, cyklistů a lidi toužících po odpočinku. Jedním z nejoblíbenějších a také nejkrásnějších parků je Park Szczytnicki. Park o rozloze 115 ha byl vytvořen v anglickém stylu a najdete zde mnoho malebných rostlinných krajin. Procházejíc se parkovými stezkami a přecházejíc čarovné parkovní můstky můžete dojít do Břízového lesíku, obdivovat barevné pěnišníky a víc než 190 domácích a 300 exotických druhů stromů a keřů. V blízkém sousedství Parku Szczytnického se nachází Japonská zahrada; odtud je také jen pár kroků do Zoologické zahrady.

Druhým oblíbeným parkem Wrocławanů je nacházející se na jihu města Park Południowy. Jako jeden z nečetných byl postaven od nuly V roce 1892 byl zřízen krajinný park s loukami, rybníkem a vyhlídkovou terasou architektem KRAJINY Hugem Richterem a botanikem Ferdinandem Cohnem. V roce 2004 byl zde postaven pomník Fryderyka Chopina. Park Południowy je ceněn pro jedinečné KRAJINY, romantický můstek nad rybníkem a nádhernou kompozici přes 100 druhů rostlin.

V samém centru Wrocławi, v blízkosti Teatru Lalek (Loutkové divadlo) a Opery se nachází maličký a čarovný Park Staromiejski (Staroměstský park), který celkem nedávno proběhl rekonstrukcí a získal znova svoji historickou kompoziční soustavu z XIX století. Nespornou atrakcí tohoto parku je dětské hřiště a ptačí voliéra, ve které v létě žijí papoušci a bažanty. Dalším lákadlem je francouzský kolotoč vybaven koňmi a kočáry, stylizovaný na XIX století, ozdoben obrazy wroclawských památek. Staroměstský park má vynikající akustiku a z toho důvodu se letní scéna s koncerty, představeními a recitály vždy těší velké návštěvností.

Budete-li mít dost času, náhražku parků s vůní květin, ptačím zpěvem a uvolňující atmosférou najdete na valech podél Odry, nad příkopem nebo na jednom z mnoha ostrovů a poloostrovů nacházejících se v okolí centra města.

Poslední aktualizace: 8.4.2012
Wroclaw - tipy nejen pro návštěvníky Euro 2012: Wroclawské parky na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu