Loading...

Za podzimní zábavou v Českém středohoří

Tipy a novinky

Období podzimu v mnohých evokuje oku lahodící odstíny temperovaného hávu matky přírody, začátek školního roku, nebo třeba stavění nicotných figurek z kaštanů. Ať už pro vás podzim znamená cokoli, vězte, že v Českém středohoří, regionu Brány Čech, to s sebou přináší i řadu kulturních a sportovních akcí pro celou rodinu. Připravte se na příjemné teploty a lehký vánek zvěstující příchod doby bujarých oslav vína a burčáku, ale i dalších klání v duchu dobré nálady. Bavte se s námi i vy!

Mohutný tok řeky Labe klikatě protínající České středohoří vede po svých březích Labskou stezku, páteřní cyklotrasu s označením č. 2. Během září se na její trase koná vinobraní. A kupodivu ne jedno. S prvotřídním vínem i chuti lahodícím burčákem se setkáte rovnou čtyřikrát. Poprvé v Litoměřicích během dvoudenních oslav, 16. a 17. září 2016. Zdejší program láká na několik scén. Ať už jde o scénu hlavní, s hvězdami jako je Petr Vondráček či skupina Nebe, nebo historickou scénu s ceremoniemi na počest královského města Litoměřice a oslav císaře Karla IV. Představí se také litoměřické sbory společně s divadelními spolky. Dětem vinobraní zpříjemní Sváťovo loutkové dividlo s pohádkou Míša Kulička. V druhý den konání naplánujte své kroky také na Střelecký ostrov. Než se děti vyřádí na atrakcích, které pro ně budou připraveny, můžete se v klidu za poslechu hudby inspirovat tipy na výlety po Českém středohoří. Podzimní dobrodružství si zde vybere každý podle své chuti…

V Roudnici nad Labem, vinnou révou opředené metropoli Podřipska, se vinobraní koná souběžně s Litoměřicemi, v sobotu 17. září 2016. Ani zdejší doprovodný program nepřipraví návštěvníka o řádný kulturní zážitek. Zámecký areál, který již několik let poskytuje v tento den skvostné útočiště, láká na scénu s ikonami české hudby, jako je Wohnout, Adam Mišík, Mig 21 nebo skupina Slza. Na nádvoří lobkowiczkého barokního zámku dorazí také Praotec Čech se svou družinou. Regionální scéna tradičně prezentuje kapely z Roudnice nad Labem a nejbližšího okolí. Tolik lákadel - to vůbec nezní zle, že?

Po proudu řeky Labe i času se následující týden, tedy 23. a 24. září 2016, uskuteční vinobraní ve Velkých Žernosekách. Tady se slavnost traduje od konce 2. světové války. Těšit se, krom hektolitrů excelentního vína, můžete na folková a dobová představení i průvod v čele se žernoseckým Bakchusem - s králem a královnou. Pestrobarevně pak po setmění zatančí na obloze, u oblíbeného přívozu, ohňostroj.

Třebívlice se vám možná vybaví při myšlence na příběh nenaplněné lásky Johanna Wolfganga Goetheho k baronce Ulrice von Levetzow, ale pamatujte však, že i tuto obec na západě Litoměřicka obrůstají vinice plodící hrozny dávající lahodným vínům osobitý charakter. Vinobraní zde propukne 24. září 2016 v prostorách zámeckého vinařství, jehož vinné sklepy budete moci navštívit. Historický průvod obcí i živá hudba podtrhne celkovou atmosféru dne.

Vypravte se do kopcovité krajiny plné romantických vyhlídek, dechberoucí přírody s neopakovatelnou atmosférou i dějinami sálajících historických sídel - na výlet či za kulturou. Zkombinujte výlet s Dopravou pro turisty a kochejte se čarovnou scenérií regionu Brány do Čech. Nejaktuálnější tipy sledujte na www.ceskestredohori.info a na Facebooku, Google+ a YouTube kanálu Destinační agentury České středohoří.

Poslední aktualizace: 31.8.2016
Za podzimní zábavou v Českém středohoří na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu