Loading...

Žádný stres, jen pomalu plynoucí čas: Tibet

Tipy a novinky

Odlišnou přírodu, náboženství i životní styl od Tibetu určitě každý turista očekává. A samozřejmě se dočká - v tom nejlepším slova smyslu. Panenská příroda, syrová krása hor a mílí, srdeční lidé vás ohromí na každém kroku. Na co se ale uspěchaní turisté při nejlepší vůli nemohou připravit, je tibetské vnímání času. Lidé zvyklí na neustálé vyzvánění mobilních telefonů, útoky reklam a honbu za úspěchem budou zaskočeni pohodou a věčným klidem domácích obyvatel.

V Tibetu prostě čas plyne pomalu. Je ho zde spousta. Místní lidé ho tráví sklizní skromné úrody, pitím čaje s jačím tukem či modlitbou. Modlitební zídky s vyrytými mantrami jsou všudypřítomné. Posvátné kameny jsou navíc často ozdobeny modlitebními praporky lungta v barvách pěti elementů: modrá – nebe, bílá – oblaka, červená – oheň, zelená – voda a žlutá – země. Třepetáním ve větru praporce šeptají věčnou modlitbu.

Za střed světa a osu celého vesmíru považují národy žijící na úpatí Himálaje posvátnou horu Kailás. Vzhledem k tomu, že na vrcholu Hory sídlí bohové, obyčejní smrtelníci nesmí na vrchol nikdy vystoupit. Věřící tak horu obcházejí po jejím obvodu v nadmořské výšce kolem 5 000m. Nejedná se však o jednoduchou chůzi. Věřící praktikují takzvané prostrace, při kterých se posouvají vždy pouze o délku těla a mezi každým posunutím ulehnou s obličejem k zemi. Padesátikilometrový okruh absolvují plazivou chůzí za tři týdny. Časem tlačení turisté to běžnou chůzí stihnou za tři dny.

Není divu, že Tibeťané neznají civilizační choroby, stres ani infarkt…

Do zpomaleného proudu času můžete vstoupit v expozici ŠANGRI-LA na ostravském výstavišti Černá louka. Výstava představuje země pod magickým Himálajem - Tibet, Indii, Nepál a Bhútán v jejich fantastické pestrosti. Osou expozice jsou prostorové stavby (stúpy, chrámy, ašramy) a tisíce originálních sbírkových předmětů přivezených z těchto exotických destinací.

Výstava je vhodná pro všechny věkové skupiny. Užijte si exotiku, svět plný barev, historii, geografické exkurze, romantiku i koncentrované informace o vzdálených zemích a životě v nich.

V měsíci květnu navíc všichni návštěvníci expozice ŠANGRI-LA dostanou speciální dárek z Tibetu: modrý modlitební praporec symbolizující nebesa. Přinese štěstí i Vám?

Pořádá: CK LIVINGSTONE
Lokalita: Ostrava, výstaviště Černá louka, pavilon C, (1.patro)
Otevírací doba: Úterý – pátek 13:00 až 18:00h, sobota - neděle 10:00 až 18:00h
Vstupné: 120,-Kč dospělí; 80,-Kč děti, studenti a senioři
Web: www.sangri-la.cz

Do Tibetu se můžete vypravit s CK LIVINGSTONE:
Zájezd č. 278 TIBET - NEPÁL - Kailás, království Guge i Everest
Zájezd č. 283 TIBET SE ŠAMANY - Šamanský festival
Zájezd č. 271 TIBET KOŇSKÝCH FESTIVALŮ - Rituální obřady

Poslední aktualizace: 15.4.2013
Žádný stres, jen pomalu plynoucí čas: Tibet na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu