Loading...

Žijeme v památkách

Tipy a novinky

Jihočeský kraj žil v loňském roce velmi úspěšným projektem Rožmberský rok 2011. Na historii ze které se rodí současnost, však nezapomene ani v roce letošním. Svým Jihočechům i návštěvníkům tohoto půvabného kraje nabízí zajímavý soubor akcí a tipů na výlety, nazvaný Žijeme v památkách. Projekt byl dnes (14.6.2012) slavnostně zahájen na tiskové konferenci v křížové chodbě bývalého dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

„V letošním roce si připomeneme dvacet let od zapsání Českého Krumlova do seznamu památek UNESCO. Jihočeský kraj přichází s projektem, který se však nezaměří jen na Český Krumlov a Holašovice zapsané v UNESCO. Smyslem je ukázat život v regionu plném unikátních historických atraktivit jako život velmi zajímavý, obohacující a inspirující. Pro návštěvníky jižních Čech bude po celý rok připraven i bohatý kulturní program,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Dvacítka“ se objevuje i ve víru další významné události letošního roku v Jihočeském kraji. V srpnu se v jihočeských Strakonicích bude konat jubilejní 20. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu.

Pověst o Švandovi dudákovi a mnohaletá dudácká tradice je udržována stále novými mladými muzikanty a vytváří atmosféru, ve které se daří pravidelným setkáním dudáků, dudáckých muzik a tanečníků z mnoha států světa. Toto setkání, pořádané od roku 1967, se nazývá Mezinárodní dudácký festival Strakonice. Svým rozsahem a kvalitou patří mezi nejvýznamnější folklorní festivaly na světě.

Tak jako v roce předchozím, bude nový projekt Jihočeského kraje okořeněn i soutěžním kláním. Vytipováno je 20 míst v jihočeském regionu, ke kterým se pojí soutěžní otázky. Mezi vytipovanými památkami je například zámek Blatná, městská elektrárna v Písku, Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích, Holašovice, jindřichohradecká úzkokolejka či Grázlovy stezky. Více informací k dvacítce vytipovaných lokalit, včetně možnosti bezbariérových přístupů a kódů GPS, zajímavostí a pověstí, naleznete na webových stránkách projektu www.zijemevpamatkach.cz.

Soutěžit s projektem mohou i slabozrací či nevidomí milovníci historie, technických památek a současného umění i dění. „Pro ně připravujeme na pěti z vytipovaných dvaceti míst specifické prohlídky. Navštívit tak mohou například zámek Dačice či barokní českobudějovickou Radnici. Svá specifika bude mít i zpětná vazba soutěže. K dispozici bude telefonní záznamník, na který mohou slabozrací a nevidomí nadiktovat splnění soutěžních úkolů a adresu, na kterou jim budou zaslány ceny,“ uvedla za partnera projektu Petra Jánská, pověřená ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu, se kterou Jihočeský kraj na projektu úzce spolupracuje.

Webové stránky projektu „Žijeme v památkách“ mohou zrakově znevýhodnění uživatelé navštívit pomocí hlasových čteček, které převádí text webové stránky na zvukový výstup. Na webu bude také postupně uveřejněn kalendář akcí, které s projektem souvisí. Ty jihočeský kraj podpořil ze stejnojmenného Grantového programu a mezi 35 úspěšných žadatelů rozdělil dva miliony korun. „Díky krajskému grantu se tak turisté mohou v letošní sezóně těšit například na novou Vodáckou mapu Vltavy, kulturní akce v milevském a borovanském klášteře, Vycházky za historií českobudějovických domů nebo třeba publikaci Hrady na Malši,“ uvedl některé podpořené projekty hejtman Zimola.

Projekt Žijeme v památkách má i své specifické logo. „Tvar loga – jeho oblouky – tvoří římskou číslici dvacet, tedy odkaz připomínající 20 let od zapsání Českého Krumlova do UNESCO. Dvě XX se skládají z oblouků, které symbolizují různé epochy. Lomený oblouk gotiku, půlkruh renesanci, ovál baroko a nejtenčí oblouk pak nástup moderních materiálů, které umožňují stavbu odlehčených konstrukcí.

Autor příspěvku Magdalena Jiříková

Poslední aktualizace: 30.6.2012
Žijeme v památkách na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu