Loading...

Zima v Beskydech – idylka i nebezpečí

Tipy a novinky

Jestli se rádi oddáváte zimním sportům a nemáte to daleko k hranicím se Slovenskem, vyražte do Beskyd! Místní areály nabízí vyžití lyžařům i snowboardistům, pro milovníky běžek jsou zde připraveny kilometry stop.

Jak se do Beskyd dostat?

Beskydy se rozprostírají na pomezí Moravskoslezského a Zlínského kraje, ideálními příjezdovými cestami jsou např. silnice 49 ze směru od Zlína, silnice E442 ze směru od Valašského Meziříčí a pokud bydlíte více na severu, pak silnice 56 z Frýdku-Místku, potažmo Ostravy, či E75 z Třince a Českého Těšína.

Jakmile však dojedete do hor, zbystřete, ne nadarmo se v písni skupiny Buty zpíva „Málokdy se zvedá mlha v jižních Beskydech”. Kromě mlhy je tu však i větší nebezpečí a to jsou namrzlé, nebo pravděpodobněji sněhovou vrstvou pokryté silnice, bez zimních pneumatik s hlubokým vzorkem a řetězů se zde raději nepouštějte. Na samotné ježdění si pak nezapomeňte sjednat úrazové pojištění. Nezapomeňte, že I když jste zkušený lyžař, či snowboardista, všichni na sjezdovce jimi být nemusí a srazit vás může kdokoliv z nich.

Kde si dobře zajezdíte

Největším lákadlem Beskyd je jejich nejvyšší vrchol, Lysá hora. Na jejím vrcholu je sjezdovka, která však byla v roce 2000 zkrácena z původních 1320m na 380m, „Lysá“ tedy spíše zaujme běžkaře, když je pěkně jasno, je z ní nádherný výhled.

Pro lyžaře lépe uzpůsobeným střediskem je např. Bílá se svými 4,5 km sjezdovek, či Ski park Grúň Staré Hamry, či Pustevny. Největším střediskem je pak Ski Makov *** celkem se 6km sjezdovek přičemž ta nejdelší má přes 1,5km.

Na snowboardu si samozřejmě zajezdíte ve všech těchto střediscích, pokud však netoužíte jen sjíždět sjezdovky, ale také vypilovat nějaké triky, zkuste snowpark v areálu Vranča – Nový Hrozenkov. Ten se svou rozlohou skoro 6 km patří k těm větším.

Pokud jedete na dovolenou s dětmi, které ještě neumí lyžovat, vyberte si jedno ze středisek, které nabízí i výuku. Pro lepší orientaci v nich se podívejte na server lyzovani.beskydy.cz .

Poslední aktualizace: 8.11.2012
Zima v Beskydech – idylka i nebezpečí na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu