Loading...

Zlínský kraj chce lákat poutníky z celé Evropy

Tipy a novinky

ZLÍN - Spolupráce v oblastech vzdělávání, kulturní výměny a cestovního ruchu byla hlavním tématem krátké návštěvy zástupců organizace I CAMMINI D’ EUROPA G.E.I.E. ve Zlínském kraji. Náměstek hejtmana Jindřich Ondruš přivítal na půdě Zlínského kraje presidenta organizace Alessandro Cardinaliho a výkonného ředitele Giovanni Pattoneriho.

Italští hosté vnímají atraktivitu Zlínského kraje, na jehož území leží řada historicky významných míst, o která je v Evropě velký zájem. Ten souvisí mimo jiné i s 1150. výročím příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Moravu, které si Česká republika i Evropa připomene v roce 2013. Na území Zlínského kraje leží dvě evropsky významná poutní místa – Svatý Hostýn a Velehrad, ta spolu s dalšími, jsou v centru zájmu Cammini d´ Europa.

„Zlínský kraj se na toto výročí připravuje, v plném proudu jsou například práce na opravách poutního areálu ve Velehradě, dokončuje se oprava podlahy v bazilice na Svatém Hostýně, o čemž se hosté mohli na vlastní oči přesvědčit,“ uvedl náměstek hejtmana Jindřich Ondruš.

„Zlínský kraj může ve společnosti Cammini d Europa získat zkušeného partnera pro oblasti kultury, vzdělávání a cestovního ruchu. První kontakt s touto organizací se uskutečnil při příležitosti prezentace Zlínského kraje na velvyslanectví v Římě v předvečer státního svátku České republiky 27. října. Jak odbor kultury krajského úřadu, tak Centrála cestovního ruchu Východní Moravy jsou ke spolupráci připraveni. Proto chci orgánům kraje doporučit, abychom spolupráci nastartovali,“ komentoval výstupy z jednání Jindřich Ondruš.

„Přijeli jsme s konkrétní nabídkou na zapojení Zlínského kraje do projektu Evropských kulturních stezek z programu Interreg 4c. Přesvědčili jsme se na vlastní oči o připravenosti Zlínského kraje realizovat takové projekty, rádi bychom společně s vámi rozšířili spolupráci do celé střední a východní Evropy“, řekl president Cammini d Europa Alessandro Cardinali.

I CAMMINI D’ EUROPA G.E.I.E. organizuje poutní stezky v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Francii, Norsku a Švédsku. Trasy mají délku trvání od jednoho dne až po dvoutýdenní putování. Jejím nejznámějším produktem je poutní trasa do Santiago de Compostela.

Cílem organizace je spojit lokální poutní stezky do evropské sítě, poskytnout informace do této sítě a vytvořit podmínky pro rozvoj poutní turistiky. Ta nemusí mít jen duchovní a náboženské motivy, v rovnováze jsou i kulturní, historické důvody. Velký význam klade oblasti vzdělávání a výchovy mladých lidí.

Organizace vydává marketingové materiály ve většině evropských jazyků, poutním trasám a zařízením na nich uděluje osvědčení, které dává poutníkům jistotu kontrolované kvality služeb, podílí se na propagaci na mezinárodních veletrzích v Madridě, Miláně, Berlíně, Paříži, Římě a Rimini.

Zpracoval: Zdeněk Urbanovský (Centrála cestovního ruchu Východní Moravy)

Poslední aktualizace: 21.3.2011
Zlínský kraj chce lákat poutníky z celé Evropy na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu