Loading...

Zpestření na toulkách Prahou

Tipy a novinky

ACK ČR pomáhá svým členům je objevit

Sekce památek a významných turistických cílů, kterou v rámci své struktury před nedávnem zřídila Asociace cestovních kanceláří ČR, se již stabilizovala jako užitečný pomocník pro členy, v tomto případě cestovní kanceláře, které se věnují incomingu – tedy návštěvnosti ČR ze zahraničí, ale i tzv. domácímu cestovnímu ruchu, tedy turistice Čechů po vlasti. Více méně pravidelně pro tyto CK sekce připravuje návštěvy a prezentace dosud málo známých, či ne zcela využívaných atraktivit, které mohou významně zpestřit či obohatit programy organizované turistiky. Taková místa se kupodivu najdou i v samém centru metropole, jako např. Gallery Spectrum ve Štěpánské ulici, v domě č.59, cca 80 m od Václavského náměstí.

Ta spojuje ve svých poměrně rozsáhlých výstavních prostorách (bezmála 400 m2) několik výstavních žánrů. Expozice jsou určeny nejen zahraničním a domácím turistům, ale i rodinám s dětmi, žákům a studentům škol a dalším zájemcům. Galerie vystavuje 1200 originálů filmových plakátů ze 40. a 50. let minulého století, což je unikátní sbírka především ze „zlaté éry“ hollywoodského a evropského filmu. Tehdejšími hvězdami byli např. Marlon Brando, John Wayne, Sofia Loren, Marléne Dietrich, Henry Fonda, Alain Delon či Jean Gabin apod. Filmy jsou řazeny chronologicky od roku 1936. Zvláštní část je věnována filmům nejlépe ceněným diváky a kritikou (Věc, 1951, Okno do dvora, 1954, Kočka na rozpálené plechové střeše, 1958) evropským filmům (Pařížanka, 1960), filmům s tematikou 2. světové války (Most přes řeku Kwai, 1958, Sbohem zbraním, 1957), filmům pro děti a mládež (Popelka, 1950, 20.000 mil pod mořem, 1954, sbírka filmů o Tarzanovi) a filmům uvedeným na Kubě ve španělštině (La Aventura, Cristina). Jako bonus galerie umožňuje zájemcům pořídit si kopii kteréhokoliv vystaveného plakátu, případně jej nažehlit na bílé tričko. Sbírku plakátů doplňují ručně vyrobené voskové figuríny Charlieho Chaplina, Laurela a Hardyho, Seana Conneryho, Steva McQueena, Larryho Hagmana, Anthonyho Hopkinse, Johna Travolty, Tellyho Savalase a M.Crawforda. K vidění je také expozice voskových figurín nejvýznamnějších postav z let II. světové války. Sbírka obsahuje figuriny z 50. a 60. let 20. století, jejichž podoba byla v té době tvořena ručně a nikoliv dnešními moderními metodami. Připomene podobu Franklina Delano Roosevelta, Josefa Vissarionoviče Stalina, Winstona Churchilla ze strany spojenců a jejich nepřátel - Adolfa Hitlera, Hermanna Göringa, Benita Mussoliniho. Téměř všechny voskové figuríny jsou více než 40 let staré.

Samostatná místnost je v galerii vyčleněna pro unikátní kolekci historických hracích a výherních automatů, které jsou více než čtyřicet let staré. Je jich zde více než padesát, např. tzv. „jednoruký bandita“, jedna z prvních elektronických rulet, „kaskády“, „kovbojové s puškami“, „lední hokej“ apod. Na vybraných nevýherních automatech mohou především děti vyzkoušet, jak se na nich kdysi hrálo. V podzemních prostorách galerie je umístěn konspirační byt Che Guevary, s originálním vybavením z 60. let. Tedy z doby, kdy Guevara byl skutečně v Praze (1966). Lze spatřit i raritní osobní materiály a fotografie, týkající se života Che Guevary.

Na první pohled se může zdát, že jde o směsici poněkud nesourodou, zavánějící kýčem. To však nic nemění na skutečnosti, že podobná zpestření nejsou výjimkou na turistických trasách všude na světě a činí z nich neopakovatelné zážitky, kvůli kterým se v podstatě turisté na cesty vydávají. Soudě podle zájmu pozvaných představitelů cestovních kanceláří, lze důvodně předpokládat, že Gallery Spectrum se na turistických trasách v dohledné době objeví…To také bylo cílem jmenované sekce ACK ČR. Což ovšem v žádném případě neznamená, že bychom se tu – třeba i s celou rodinou – nemohli zastavit individuálně. Třeba na Jarní toulce Prahou…

Miroslav Navara

Poslední aktualizace: 16.2.2016
Zpestření na toulkách Prahou na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu