Loading...

Zpověď průvodkyně po Paříži

Tipy a novinky

Cestovat, poznávat svět, zprostředkovávat své znalosti. Taková je práce průvodce v zahraničí. Svou zkušenost nám přiblížila Jana Suchá, průvodkyně poznávacích zájezdů po Paříži.

autor: Hripsime Zohrabyan

Jak Vás napadlo začít kariéru profesionálního průvodce?

Vystudovala jsem historii a ekonomii a začala pracovat jako nákupčí v Siemensu. Neustále jsem ale měla pocit nenaplněnosti a toužila po cestování. Právě v tu dobu hledali specialisté na poznávací zájezdy cestovní kancelář Radynacestu s.r.o. průvodce po Paříži. Nebylo nad čím přemýšlet, napsala jsem a po pár setkáních jsem odjížděla do pohádkového města.

Jela jste jako úplný nováček. Jak se Vám první zájezd vydařil?

Přes počáteční strach jsem se rychle přenesla. Paříží jsem prováděla velmi příjemnou skupinku. Sice jsme se na chvíli ztratili v úzkých uličkách Montmartru a málem nám uletělo letadlo, ale i tak byli všichni maximálně spokojení. A já se do své práce zamilovala.

Průvodce musí být připravený odpovědět na všechny možné otázky. Zároveň by měl ukázat i něco víc než jen notoricky známá místa. Kde čerpáte zajímavé informace?

Informace o Paříži jsem ve svých začátcích zjišťovala ze všech možných zdrojů. Navštěvovala jsem knihovny, studovala na internetu, trávila čas u kafe s francouzskou kamarádkou a sledovala kdejaký dokument. A s každou další skupinou jsem objevovala kouzlo a krásy Paříže.

Jaká je práce průvodce?

Průvodcování je inspirující, ale i vysilující. Záleží na počasí, na náladě klientů, na štěstí. Pokud se vše vydaří a klienti jsou spokojení, pak je to ten nejúžasnější pocit. Díky němu svoji práci miluji.

Provádíte jenom Paříží nebo i jinými městy?

Chvíli jsem přemýšlela i nad jinými městy, ale zjistila jsem, že mě Paříž okouzlila natolik, že ji chci zůstat věrná. Je to moje srdeční záležitost. I po čtyřech letech stále objevuji nová zákoutí a jsem z ní nadšená.

Čím dál víc lidí jezdí na tzv. Eurovíkendy s průvodcem. Proč roste jejich oblíbenost?

Eurovíkendy v Paříži jsou jedním z nejžádanějších zájezdů. Nejspíš hlavně proto, že naplánovat výlet do metropole je časově i organizačně velmi náročné. Také je problém s jazykem. Mnoho Čechů francouzsky nemluví a Francouzi zase neradi mluví anglicky. Průvodce vše zařídí a navíc vás provede i méně známými místy, seznámí s místní mentalitou a řekne zajímavé perličky, které nemáte jinde možnost zjistit.

Měla byste na závěr pro čtenáře zajímavý tip, co určitě v Paříži navštívit nebo zažít?

Zajímavých tipů do Paříže je nespočet. Paříž je potřeba nejenom vidět, ale i zažít. Proto doporučuji zajít do typické francouzské restaurace a ochutnat speciality místní kuchyně. Jako předkrm vyzkoušejte šneky po burgundsku nebo pravou cibulačku. Poté si dopřejte kachnu na pomerančích a na závěr tradiční créme brulée. Jsem si jistá, že budete jak z Paříže, tak i francouzské kuchyně nadšení.

Pokud vás Jana nalákala na návštěvu města snů, neváhejte a vyrazte. Teď je ta nejvhodnější doba!

Foto: zdroj thinkstock.com a soukromý archiv Jany Suché

  • 1. Paříž je město plné zajímavostí. Proto i po čtyřech letech Jana jeho kouzlo stále objevuje.
  • 2. Makronky, mandlové pusinky spojené krémem, si zamilujete. A do Paříže budete jezdit už jenom kvůli nim.
  • 3. Jana Suchá
  • 4. Uličky a neopakovatelná atmosféra Montmartru vás zajisté okouzlí.
Poslední aktualizace: 7.5.2015
Zpověď průvodkyně po Paříži na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu