Habánský sklep Vinařství Lacina
Turistické cíle • Vinařský cíl
„V přízemí bývala lisovna, a v patře, kde teď sedíme, zase sýpka,“ vypráví velkopavlovický vinař Pavel Lacina o historii sklepa, v němž jeho rodina hospodaří od roku 1920. Zemědělské stavení pochází z přelomu 17. a 18. století, pod ním vyhloubený sklep dle odhadů památkářů dokonce až z první poloviny 16. století. Pravděpodobně ho postavili Habáni a jde tak o jeden z nejstarších sklepů v okolí.
Vinařství Lacina za citlivou rekonstrukci objektu před několika lety obdrželo cenu za třetí místo v anketě Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje. Dát si pár skleniček vína v takovém prostředí je samo o sobě velkým zážitkem.
Pavel Lacina o sobě říká, že i přes rodinnou tradici je spíše vinařem nového tisíciletí. Absolvoval fakultu mezinárodních vztahů a vínu se profesionálně věnuje od roku 2005. "Opírám se o zkušenosti mého otce, známého enologa. Díky tomu vyhráváme medaile i na velkých výstavách v Paříži nebo San Franciscu," těší ho.
Vína vyrábí z vlastních hroznů, snaží se zachovávat jejich odrůdovou čistotu a místní terroir. Každou degustaci pak zakončuje opravdová rarita – meruňkové víno z odrůdy Velkopavlovická. Ve vinařství, které meruňkové víno na Moravě nabízí jako pravděpodobně jediné, dokonce uvažují, že jej po úspěších na veletrhu v Tokiu začnou dodávat do Asie.