Pafos (Paphos) a okolí na ostrově Kypr
Turistické cíle • Města, obce, vesnice • Město
V tomto článku nabízím krátkou ochutnávku z několikadenního putování
po starověkém městě, dříve městském království, a významném přístavu Pafos (Paphos).
Zejména po zemětřeseních ve 4. století, nájezdech Saracénů v 7. století
a Křížových výpravách a okupaci Turky v roce 1974 došlo ve městě k významným změnám, zejména demolicím, přestavbám a přístavbám. Od roku 1985 v Pafu, situovaném na západě Kypru, funguje i mezinárodní letiště doplňující mezinárodní letiště Larnaka na západě Kypru.
V samotném Pafu nalezneme spoustu zajímavostí v dolním Pafu (Kato Pafos) situovaném na jihu dnešního Pafu. Mezi ně patří např. hrad z doby starověkého říma, malebný přístav, Trosky křižácké pevnosti či vykopávky mozaik stářím sahajících až do 3. století. Další zajímavosti lze spatřit např. kousek na sever ve čtvrti Ktima - zde jsou atraktivní zejména vykopávky křesťanské baziliky Agia Kiriaki ze 4. století (zničené při arabské invazi na Kypr v 7. století). Na jejím místě dnes stojí mladší pozdně byzantský kostel Panagia Chrisopolitissa, poblíž pak zbytky někdejších tureckých lázní. K vidění je také sloup, u něhož byl údajně za kázání evangelia místním obyvatelům připoután a 39 ranami fyzicky potrestán apoštol Pavel. Odtud je také kousek do katakomb Agia Solomoni či k mnoha dalším památkám. Na Západním pobřeží Pafu, cca 1,5 km severně od přístavu, je možné navštívit další z významných památek - hrobky králů.
Chcete-li se podívat hlouběji do vnitrozemí, doporučuji navštívít některý z mnoha klášterů - např. Agios (Ayios) Neophytos Monastery vzdálený cca 10 km severně od Pafu. Klášter vyrostl kolem původní poustevny (Englistra), kterou ve 12 století vlastníma rukama ve skále vytesal Bohabojný kronikář a teolog Neophytos.
Milovníkům jídla a pití doporučuji ochutnat tzv. meze tvořené i 20 různými malými porcemi (jednohubkami), z nichž každá představuje reprezentativní kousek z chutné mozaiky kyperské kuchyně - člověk se nají pestře a dosyta. Z nápojů mohu k ochutnání doporučit sladké červené víno Commandaria (pozn.: po jeho importu z Kypru jsem jej objevil i v našich vinotékách a dokonce i některých super- a hypermarketech; v regálech však toto víno naleznete velmi často ne mezi víny, ale mezi likéry či jiným alkoholem) vyráběné již od starověku a proslulé zejména v době Křížových výprav, kdy bylo vyráběno obzvláště pro rytíře svatého Jana z Kolossi. Z výlisků místní vinné révy je pak možné ochutnat typickou pálenku Zivania. Z putování nabízím několik fotografií pro dokreslení krás Kypru.