Pivovar Radegast
Turistické cíle • Ostatní • Ostatní
Pivovar Radegast se nachází v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.
Byl postaven v roce 1970 a ještě v ten samý rok (3. 12. 1970) byla uvařena první várka piva. Radegast je nejmladší a nejmodernější pivovar v ČR. Ročně vyrobí přes 2,2 milionů hektolitrů piva. Nyní je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj.
Do pivovaru se můžete vydat na exkurzi, na kterou se ovšem musíte předem ohlásit /rezervovat/!
- PO - SO: 8 - 16 hodin
- Prohlídka trvá asi 2 hodiny - bez degustace
- Vstupné: 30 Kč
- Tel.: 558 602 566
- Doprava: autem, autobusem /nejbližší zastávka Nošovice, pivovar/ nebo vlakem /nejbližší stanice Dobrá u FM, pak 2 km pěšky/
- Turistickou známku zakoupíte na místě za 25 Kč (září 2010)
- Obchod s produkty značky Ragegast k dispozici /sošky, fandidla, pivo v plastu atd./
DOPORUČUJI NAVŠTÍVIT! :)
Pivovar Radegast v Nošovicích jsme navštívili cestou domů ze zimní dovolené v Beskydách, když jsme se den předem objednali na prohlídku. Auto jsme zaparkovali u brány pivovaru, postaveného roku 1970 a vydali se do návštěvnického centra, kde jsme zakoupili vstupenku a ihned jsme zahájili prohlídku.
Ve skupině nás bylo více jak 30 lidí, ale náš průvodce vše dokázal zvládnout. Na začátku nás informoval o poměrně mladé historii pivovaru, takže jsme se dozvěděli, základní kámen pivovaru v Nošovicích byl položen v roce 1966 a 3. prosince 1970 zde byla uvařena první várka piva. Krátce na to pivovar také získal svoje jméno po pohanském bohu Radegastovi. Průvodce nám dále sdělil, že charakteristickou hořkou chuť pivu vtiskl první zdejší sládek Jaromír Franzl, který prosadil výraznou hořkost Radegastu, jenž nebyla tehdy vůbec obvyklá, ale kterou si spotřebitelé rychle oblíbili. Nepřekvapilo nás, že právě díky této unikátní hořké chuti má Radegast řada příznivců. Jsme rádi, že i když pivovar prošel několika etapami modernizace, jeho sládci stále zachovávají tuto původní recepturu a postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz. Dále jsme se dozvěděli, že od roku 1999 je Pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. Průvodce nás pobavil vtipnými a zajímavými historkami o kultu boha Radegasta a upozornil nás na čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Pak jsme se podívali na film o výrobě piva a následně jsme návštěvnické centrum opustili.
Vydali jsme se přes vrátnici do samotného podniku a prohlédli si cylindrokónické tanky na dokvašování, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.
Pak jsme venku shlédli film o sladovně, neboť dovnitř se z hygienických důvodů nesmělo. Na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny jsme se dozvěděli informace o výrobě sladu, který si pivovar produkuje sám. Byli jsme rádi, když film skončil, neboť jsme silně pociťovali nevýhody studeného zimní počasí.
Potom jsme se přes venkovní prostory přesunuli do stáčírny, kde se plní sudy a lahve. Zde se nám líbilo nejvíce, neboť jsme mohli vidět, jak se myjí lahve a přepravky v automatických myčkách, jak se plní lahve, které tančily po přepravním pásu až k etiketovacímu stroji a na závěr opět naskákaly do přepravek, které vzápětí skončily na paletách. Vše jsme sledovali z ptačí perspektivy nad linkou a průvodce nám řekl, že se jedná o jednu z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu.
Potom jsme se opět přes dvůr přesunuli do haly, ve které jsme nahlédli přes okénko do ležáckých sklepů, kam přichází mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků Zaujalo nás, že ležácké tanky byly umístěny v 1.patře a nikoli ve sklepení, jak je to běžné v jiných pivovarech. Přesto i v takovém ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.
Další naše kroky vedly do varny, kde se pivo Radegast vaří. Tady nás zaujali pivovarští pstruzi, kteří dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Dozvěděli jsme se, že právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.
Pak jsme již vyjeli výtahem do nejvyššího patra vyhlídkové věže, kde jsme vypili každý dvě piva. Během půlhodinové ochutnávky jsme mohli pozorovat vrcholky Beskyd a nejbližší okolí.
To byl již závěr naší prohlídky pivovaru, která trvala neuvěřitelné 2,5 hodiny. Z věže jsme výtahem opět sjeli dolů a vrátili se do návštěvnického centra, kde jsme si koupili známku, dřevěnou tužku s logem a získali jsme také razítko do památníku. Pak jsme se vrátili k autu, jeli za pivovar odlovit kešku a pak na oběd do Dobré u Frýdku-Místku, po jídle jsme ještě našli další tři kešky a pak jsme jeli domů do Olomouce.
OTEVÍRACÍ DOBA :
Léto :
duben–září: pondělí–pátek 9.00–17.00 hodin, sobota 9:00 - 17.00 hodin
Zima :
říjen–březen: pondělí–pátek 9.00-16.00 hodin
AKTUÁLNÍ ČASY PROHLÍDEK ZJISTÍTE NA TELEFONNÍM ČÍSLE +420 558 602 566 NEBO E-MAILEM NA EXKURZE@RADEGAST.CZ
Vstupné - Cena: 80 Kč, Snížená cena: 50 Kč , Rodinné vstupné: 200 Kč
Délka prohlídky: 90 min. (120 min. s rozšířenou degustací). Kapacita ve skupině je min. 10 osob, maximálně 40 osob. Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.