Vietnamská kuchyně.
Jedním z mnoha důvodů, proč navštívít krásný Vietnam je i jeho pestrá a velmi chutná kuchyně.
Nejznámější jsou polévky Phó, hovězí /Bó/ nebo kuřecí /Gá/, to je jedno která, všechny jsou skvělé. Základem je silný vývar a široké rýžové nudle. To vše s aromatickými bylinkami, které jsou různé podle provincie. Ale v zásadě nejpoužívanější jsou cibulka, limetka,chilli omáčka, pepř, koriandr.....
Základní surovinou hlavního jídla je samozřejmě rýže nebo rýžové nudle. K ní se podávají plody moře, grilovaná nebo dušená masa. A to hovězí, kuřecí, vepřové, případně kozlečí nebo psí... :-) Samozřejmostí je porce rozmanité zeleniny.
Opomenout nelze jarní závitky, to je opravdová delikatesa.
Mě osobně chutnaly i bagety plněné masem nebo zeleninou, které dostanete za pár korun na každém rohu.
Z nápojů je to místní pivo /mě nejvíce chutnal Saigon Red/, čaj, rýžové víno nebo rýžová pálenka.
Samostatnou kapitolou je vynikající vietnamská káva. Ta se podává s kondenzovaným mlékem nebo jako ledová. V horkém Vietnamu je to báječné osvěžení.
A to nemohu zapomenout na vietnamské ovoce /spoustu druhů banánů, ananas, mango, dračí ovoce, durian, papája a další a další/. Známé i neznámé, roztodivných tvarů a chutí, ale vždy skvělé...
Tak hurá do Vietnamu....