Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
Na jedné stěně výjev z místní krajiny, na druhé roztančený krojovaný pár. Interiér útulného sklepa s posezením a krbem zdobí malby a obrazy. Jejich autorem je samotný pan domácí – vinař Karel Válka.
Ten dům v jihomoravské Nosislavi poznáte snadno – stojí před ním vinařský lis. Signalizuje zastávku pro všechny, kteří se vydali na putování za vinnými zážitky. U Válků ochutnají v naprosté většině suchá a výrazná bio vína.
„Obděláváme šetrně, mechanickou prací. Dryáky ve vinohradu nepoužíváme,“ tvrdí nad sklenkou přírodního hroznového moštu vlastní produkce 21letý Vojtěch Válka z nejmladší generace této vinařské rodiny.
Z necelých sedmi hektarů vinic jsou Válkovi schopni ročně vyprodukovat 15 až 20 tisíc lahví. A množství burčáku, v němž končí velká část hroznů raných odrůd. Co opravdu potěší je široký doplňkový sortiment v pěkném vintage designu. Pražená semínka z dýní z vlastního políčka, hroznový a meruňkový mošt, želé z hroznů jen tak, s mátou nebo v čokoládě od pralinkárny.
Protože vinařskou vesnici protíná cyklostezka Brno – Vídeň, o návštěvníky tu v příhodných ročních obdobích nouzi nemají. Zároveň zde ale vládne klidnější atmosféra než v exponovaných centrech vinařské turistiky na Moravě.