Loading...

Co ochutnat ve Španělsku

Rady a tipy Jídlo a ubytování

Španělé berou svá jídla velmi vážně a zřídkakdy budete zklamáni chutí. Každý region má svůj kulinářský charakter, od jídel z plodů moře na severu až k rýžovým mísám na východě, od rostbífů centrálního regionu až k humrům a rybám na jihu. Ke každému jídlu se obvykle podává víno.

SNÍDANĚ - jsou pro Španěly nejméně významným denním jídlem a skládá se většinou z toastu (tostado) nebo rohlíku a kávy. Máte-li mlsný jazyk, pak si dejte CHURROS, které je sladké a velmi dobré. Aby se hosté cítili jako doma, nabízí většina hotelů bufet s výběrem zeleniny, čerstvých a suchých plodů, studeného masa, sýrů a šunku s vejci.

OBĚD a VEČEŘE - klasickým španělským jídlem je PAELLA, nazvaná podle černé železné pánve, ve které se do zásoby vaří rýžový základ. Kuchař pak přidává různé kombinace sepií, corizo (kořeněná omáčka), kuře, mušle, korýše, garnáty, králičí maso, česnek, pepř, hrášek atd., podle toho, co je po ruc nebo podle typu paelly uvedené v menu. Toto jídlo se připravuje na objednávku, alespoň pro 2 hosty.

Existují ještě další oblíbená národní jídla, která turisté dobře znají. Například delikátní andaluská studená polévka zvaná GAZPACHO. Přidávají se do ní rajčata, pepř, okurky, cibule a smažené krutony. Dalším jídlem je TORTILLA čili bramborová omeleta. Jsou jich různé druhy a podávají se horké i studené.

REGIONÁLNÍ KUCHYNĚ

Galície: hlavní jídlo z mořských ryb -caldo gallego (silná zeleninová polévka), dále vločková paštika s masem (empanada)

Asturie: Fabada asturiana - velká mísa bílých fazolí s omáčkou, dále sekaná v jablečné omáčce (merluza a la sidra)

Baskicko: mořské ryby

Pyreneje: silná masitá jídla v omáčce chillindrón

Katalánsko: salát Esqueixada (grilovaná nebo pečená zelenina v olivovém oleji), grilovaná ryba s omáčkou Romesco (s ořechy, chlebem), dále dušené ryby

Kastilie: sopa castellana (česneková polévka s kousky šunky a s rozmíchaným vejcem), dále sele nebo pečené jehněčí

Východní pobřeží: paella (zde: arroz con costra-rýže s kousky masa)

La Mancha: dušený králík tojunto, dušená zelenina pisto manchego, dále queso manchego (oblíbený sýr)

Extremadura: vepřové a jehněčí po venkovském způsobu

Andalusie: gaspacho a ajo blanco, připravené z česneku a mandlí, hroznů, dále fritura mixta nebo pescaito frito (kousek ryby smažené v těstíčku)

ostrovy: Kanárské - papas arrugadas (nové brambory s červenou nebo zelenou omáčkou a s rybou)

Mallorca - tumbet (mísa s brambory, masem nebo rybou)

DEZERTY

dezert flan - karamelový krém (u Katalánců s citronem a skořicí)

yemas - oslazený žloutek s cukrovinkami

marcipán, nugát a další cukrovinky najdete v cukrárnách pastelerías

Poslední aktualizace: 10.8.2009
Co ochutnat ve Španělsku na mapě
Autor: ivca11
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu