Loading...
Rady a tipy • Zdraví a bezpečnost
Milí přátelé, vypadá to nadějně, že konečně letos budeme moci vyrazit na delší výlet, aniž bychom měli strach, že se utopíme. Je 4. 6. 2010 a skoro po měsíci dešťů (na Moravě), kdy jsem místama měla pocit, že již nebydlím na úrodné Hané, ale v deštném pralese, slibují páni rosničkáři slunečný víkend.
Takže pokusme si zopakovat zásadu číslo 1 na výletech a cestách - netrápit se nedostatkem tekutin, ba právě naopak - zavodňovat, zavodňovat a ještě jednou zavodňovat organismus. A to nápoji k tomu určenými a pokuď možno s minimem (raději s žádným) alkoholem.
A co tedy k pití na cestách použít? Kromě oblíbených minerálek ochucených či neochucených, čaje či samotné vody, se mi ovědčila bezinková šťáva. A protože černý bez právě teď všude kolem nás rozkvétá, přidávám recept na sirup:
Natrhejte cca 30 větších květů bezu černého a to nejlépe za plného slunce. Omyjte je a přelijte 2 l převařené a vychlazené vody. Přisypte 5 dkg kyseliny cintronové. Nehte 24-48 hodin stát (ne déle - může začít směs plesnivět!!!). Pak přes síto oddělte květy od tekutiny, do ní následně přisypejte 2 kg cukru a za stálého míchání (a někdy i přihřátí na plotně) rozspusťte. Nalejte do sklenic (lahví) a sterilujte dle zvyklostí nebo pijte ihned. Sirup ředím vodou podle chuti. Zdravé a levné!!! (V obchodě tento biosirup jeden litr stojí přes 60 kč.)