Entomofagie neboli broukožroutství
"To, že jíš žížaly, neznamená, že jsi hrdina. To znamená, že jsi čuně", citát z filmu.
Inspirací k tomuto povídání byla velmi zajímavá diskuse, když můj kolega Lukáš našel v omáčce nádherně vypaseného moučného červa. Jelikož s pojídáním broučků jakési zkušenosti mám, rozhodl jsem se o ně s Vámi podělit. (Pro začátek, zapomeňte na nechutné internetové záběry deseticentimetrových housenek, které survivalista amatér nesmyslně pojídá zaživa a děsí diváky vnitřnostmi stříkajícími mu z pusy.)
Začínáme aneb jak na to. Ani vojáci nezačínají pojídáním živých ponrav ale pomalu od polévky. (Tento recept mám do německého kolegy, bývalého instruktora KSK - Komando Spezialkräfte, Pfullendorf, SRN.)
Nachytejte hmyz, který považujete za jedlý, nasypte do kastrolu s pokličkou, zalijte trochou vody a v páře zahubte, aby vám při přípravě neutíkal z pekáče. Následně jej nad mírným plamenem pražte tak dlouho, až se bude při drcení rozpadat na suchý prášek. Pak jej najemno rozdrťte. Tuto drť nasypte do vody a cca. 10 minut povařte. Na závěr vývar zfiltrujte přes plátno, kapesník, ponožku. V plátně zůstane mechanický odpad (krovky, nohy, křídla) a výsledkem bude poměrně vydatná proteinová polévka, kterou si můžete podle vlastního gusta dosolit a dochutit. Přeji vám dobru chuť.
Pro pokročilé. Hlavním problémem v našich zeměpisných šířkách je, kde sehnat dost hmyzu ke smysluplné přípravě a jediným, dostatečně hojným zástupcem je kroužkovec - Žížala obecná. (Upřímně, výživná hodnota žížal je nulová, nicméně ke zkoumání naší vůle i nevýživná žížala plně postačuje.)
Smažené žížaly připravíte následujícím způsobem. Brzy ráno, po deštivé noci, posbírejte na trávníku vylezlé žížaly dešťovky. Pečlivě je vyperte ve vodě, osmažte v rozpáleném tuku, stejně jako bramborové hranolky a posolte. Chutnají jako hranolky, křupou jako hranolky, akorát mezi zuby vám navíc bude vrzat hlína.
Až jednou vyrazíte do chudých asijských zemí, bude se vám tato malá psychologická příprava hodit, přeji hodně úspěchů v experimentování a dobrou chuť.