Loading...

francouzská vína

Rady a tipy Ostatní

BURGUNDSKÁ červená vína se dělí na dvě kategorie. Ta, která se dají pít poměrně mladá, jako vína Cóte de Beaune (Aloxe-Corton, Pommard, Volnay). A ta, která potřebují trochu zestárnout, jako jsou vína Cóte de Nuits (Vougeot, Gervey-Chambertin, Chambolle-Musigny). K vynikajícím bílý burgundským vínům patří Meursault a Puligny-Montrachet.

Vína z oblasti BORDEAUX mají čtyři hlavní regionální představitele:

červené víno Médoc - aromatické vyzrálé

červené víno Graves - suché a svěží jako burgundské, snadno se pije

tmavé víno Saint-Emilion - silné a plné

bledě zlaté Sauternes - sladké, voňavé, výborné k játrům.

Méně známá bordeauxská vína lze pít všechna starší, ale dobrá vína potřebují k dozrání alespoň pět let.

Údolí LOIRY produkuje jemná suchá bílá vína, jako je Vouvra a Sancerre, a vína červená těžká, jako je Bourgueil a Chinon.

Mezi víny z oblasti CÓTES DU RHÓNE je nejznámnější voňavé tmavočervené víno Chateaunef-du-Pape, ale za ochutnání stojí také Gigondas a Hermitage nebo po jídle chutné Tavel rosé.

Názvy lahodných, ale často podceňovaných bílých vín z ALSASKA, závisí na odrůdě hroznů, z kterých se dělají: Tramín, Ryzlink, Sylván...

Dáváte-li přednost červenému vínu před bílým, můžete si ho klidně objednat i k rybě. Ve skutečnosti jsou chlazená vína Brouilly, Morgon nebo Chiroubles z rodiny Beaujolais výborným doplňkem k rybě i masu. Suchá bílá vína z Burgundska nebo z údolí Loiry se opravdu výtečně hodí k rybě.

Poslední aktualizace: 17.10.2009
francouzská vína na mapě
fotka uživatele ivca11
Autor: ivca11
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
sdílet na facebooku poslat emailem poslat messengeremposlat viberemposlat whatsappem
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu