Gastronomie - Chorvatsko
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Maso se ji v CHORVATsku tradičně jehněčí, telecí a hověcí, nejčasteji grilované. Specialitou je pak jehněčí nebo telecí maso pečené v železné poklici, která je umístěna do žhavého popela. Z jehněčího masa se na některých ostrovech dělá tradiční guláš s krátkými špagetami, sypaný parmezánem.
Z rybích mas najdete v Chorvatsku prakticky vše, stovky různých druhů. Dělíme je na dva základní: bílá (lepší maso, pro gurmány) a plavá ryba (sardinky a další levnější ryby).
Mezi tradiční předkrmy patří Pršut, servírovaný s ovčím sýrem a olivami. Jako dezert je známá Kroštule nebo Štrkuli - na slano i na sladko. Rožata je pak slavný pudink z Dubrovniku.
Vrbnička žlahtina - víno, které se daří pěstovat pouze na ostrově Krk, chutná medově.
Brudet - Brodetto je guláš z ryb a mořským plodů. servíruje se s chlebem nebo těstovinami.
Z polévek je známa Maneštra.