Loading...
Víte, kdy je chorvatský Jadran, jeho ostrovy a pobřežní hory s řadou větších i malých přístavů nejhezčí? Kdy i přelidněná Makarská riviera s pohořím Biokovo vás přímo nadchne. Když se na tu krásu díváte z paluby pomalu plující jachty, plavčík vám přináší kávu či chlazené nápoje, kuchař kuchtí perfektní oběd či večeři a kapitán přemýšlí, v které romantické zátoce zakotvit na koupání. Průzračná voda, "vrzání" cikád, tu a tam nějaká ta mořská fauna či flora. A když přijde večer a jachta zapluje do vyhlédnutého přístavu, obvykle umístěného v blízkosti hlavního náměstí (-čka) a vy si dáte v blízké slastičárně cappuccino či zmrzlinový pohár.
Již přes dvě desítky let tak putuji každé léto se svými kamarády a známými od přístavu k přístavu, od ostrova k ostrovu, od zátoky k zátoce. Vše mám v dosahu několika metrů - kajutu v podpalubí, pláž na horní palubě a kapitána, kuchaře či "salón" na hlavní palubě. Moře na dosah, stačí pár kroků k lodním schůdkům či ladný skok přes zábradlí. Žádné chození ve vedru na přelidněnou pláž, boj o místo pro lehátko a prostor ve vodě. Žádné obavy z všudepřitomných mořských ježků, boty do vody zde nepotřebuji. Vždy přítomný vánek zajišťuje i v horku příjemný pobyt na palubě a když mne omrzí plavání či povalování na "pláži", tj. na horní palubě, pak se mohu projet po zátoce na mořském kajaku. Když je krásné počasí, pak je velice příjemné opustit na noc kajutu a usínat na horní palubě pod nebem plným hvězd.
Jediný "problém" představuje vždy vynikající kuchař - jeho perfektní chorvatská jídla představují útok na moji tělesnou váhu. Obvykle 30-40% jídel tvoří ryby nebo mořské plody, kdo je však nemá v oblibě, dostane místo toho třeba smažák nebo steak. I vegetariánům či veganům kuchař rád vyhoví a vytvoří pro ně speciální jídla. Snídaně je klasická, kontinentální, ale obědy a večeře jsou již kulinářským koncertem. Ryby, maso, perfektní omáčky a přílohy, dostatek zeleniny jak syrové, tak vařené či grilované, nezvyklé kombinace - dovedete si představit např. řízek se špagetami, pro nás neobvyklé, v Chorvatsku jedno ze slavnostních jídel. A chutná. A ještě jeden poznatek - vědec Pavlov měl pravdu. Veškeré jídlo se podává na znamení lodního zvonu. A garantuji vám, že po pár dnech každý zvuk zvonu ve vás vyvolá neklid a pátrání, kde je co k snědku.
Pokud jde o mořskou nemoc, prakticky nehrozí. Jadran je obvykle takový větší "rybník" a pokud se blíží bouřka či vítr, kapitán se "schová" v přístavu nebo chráněné zátoce. Pokud jde o "ponorkovou" nemoc, ta už nehrozí vůbec. Jachta sice není velký koráb, ale místa je na ní dost - a hlavně, plaví se na ní ti správní "plavci".
Jachta Silva, můj "chorvatský domov" je již přímo veterán, na vodu byla spuštěna před 101 lety a je to jediný obytný trabakul (typický jadranský typ lodě) na Jadranu. Přestavěna na obytnou loď byla před 30ti lety a je určena pro max. 28 osob a 4-5 členů posádky, její majitel Ante je zároveň i velmi zkušený a ochotný kapitán.
Plavil jsem se za ta léta prakticky po celém chorvatském Jadranu, od Istrie po Dubrovník - v současné době především v oblasti Dalmácie, tzn. od Zadaru až po Dubrovník, od Kornátů přes ostrovy u Zadaru, Šibeniku, Splitu, ostrovy Vis a Lastovo, Korčulu, až po Elefatské ostrovy. Ale popis jednotlivých tras zase až příště, v dalších článcích - letos mám na výběr ze tří měrů. Z Omiše k ostrovu Vis a zpět přes přístavy na Hvaru a Brači, směrem na jih do Dubrovníku přes ostrovy Hvar, Brač, Korčula, NP Mljet a Elefati a na západ směr Primošten, Šibenik, NP Krka, Zadar, NP Kornati, ostrovy Zlarin a Šolta.
A závěr - plně platí ono chorvatské "nema problema" a naše "to se nedá popsat, to se musí prožít". Nic vám nebrání, poplujte se mnou i vy na této historické jachtě Silva.
Mnoho dalších fotografií a několik videoklipů z plaveb na jachtě Silva po Jadranu naleznete na www.plavbypojadranu.eu