Jak zůstat zdravý v Indii
Rady a tipy • Zdraví a bezpečnost • Jídlo a ubytování
Jak zůstat zdravý v Indii
Dva druhy potíží, které nejčastěji postihují návštěvníky Indie jsou průjmová onemocnění a nachlazení. Oběma se lze s trochou opatrnosti vyhnout, a většinou je možné poměrně lehce vyléčit.
Průjem
Můžete ho dostat jezením kontaminovaných potravin, pitím špatné vody, nebo (nejčastěji) když jíte více než můžete strávit.
Jak se mu vyhnout?
1. Zcela vzdát masa, vajec, drůbeže a mořských plodů. V tropickém podnebí jsou těžší na strávení. Navíc v Indii rybolov, řeznictví a manipulaci s masem provádí lidé velmi nízké třídy - ušetřím vás podrobností - prostě se musíte vždycky strachovat před špínou, která provází jejich zpracování. Já osobně tyto věci nejím vůbec. V Indii byla dříve drtivá většina lidí vegetariány.
Velmi dobrá rada je tato: pokud je to možné, tak jezte pouze tzv. prasádam, jídlo vařené čistým způsobem, kvalifikovanými a čistými kuchaři. (Vaří se v indických chrámech). A vyhněte se konzumaci potravin z hotelů, cukráren, pouličních stánků, a tak dále.
2. Pijte vodu ze spolehlivých zdrojů: kohoutky, čerpadla označené místními vzdělanými lidmi, filtrovanou nebo balenou vodu. Vždy bezpečná je voda přímo z čerstvého zeleného kokosu (zvaného "dab").
3.Nespěte více než musíte. (Čím více budete spát, tím méně můžete strávit. Člověk, který pilně pracuje může strávit i kameny).
4. Jezte moudře. Když poprvé dorazíte do Indie, dejte si pozor. Dlouhé lety naruší vnitřní fungování vašeho těla. Vaše zažívání může zpomalit nebo se zastavit (i bez vašeho vědomí).
Když přistanete, budete možná mít chut´se pořádně nacpat. Nedělejte to! Aspoň jeden den dopřejte vašemu tělu odpočinek. Pijte džus, snězte nějaké ovoce (oloupat a umýt v čisté vodě).
A teprve když opravdu pocítíte hlad (zhruba po jednom dni), začněte postupně přecházet na vaši pravidelnou stravu.
Pokud jste z netropického klimatu, vaše tělo potřebuje čas, aby se přizpůsobilo podmínkám Indie. Podle toho byste měli jíst. Prevence je lepší než pozdější léčení.
Zde jsou hlavní preventivní pravidla:
1. Jezte lehce. Jezení více než je nutné je příčinou většiny žaludečních problémů. Můžete být překvapeni, o kolik méně potřebujete jíst v Indii. Takže jezte méně. Bude to dobré pro vaše tělo a pokud chcete, tak i pro váš duchovní život.
2. Když nemáte hlad, nebo nejste-li si jistí, jestli máte hlad - tak nejezte. Nemusíte se bát, hlady neumřete.
Řekněme, že jste to udělali -pozřeli jste více, než jste měli......a začnete cítit těžký žaludek. Vaše trávení se zpomalí. Začnete mít uvnitř divný, těžký pocit. Co byste měli dělat?
Vynechte další jídlo-nebo dokonce dvě. Dejte vašemu systému čas to zpracovat. Spokojte se s citrónovou vodou. Vaše tělo vám bude vděčné.
Až se vám vrátí chuť k jídlu a trávení začne fungovat, začněte jíst zase normálně,ale dávejte si stále pozor. Jezte jen lehké a snadno stravitelné potraviny.
3. Když je vaše trávení slabé, upřednostňujte lehké a ochlazující potraviny. Některé potraviny jsou lehké, jiné těžké. Některé tělo ochlazují, jiné ho zahřívají.
-Rýže je lehká a ochlazující.
-Chleby (jako chapatis) jsou těžší a zahřívají.
-Smažené věci jsou těžké na trávení. Totéž platí pro bohaté, těžké, nebo pikantní zeleninové chody.
-Sladkosti vytvářejí teplo. Pár těžkých sladkostí vás může rychle složit ( a Indii jsou sladkosti opravdu intenzívní!) .
-Studené nápoje (sodovky, limonády atd.) zahřívají , neochlazují! Může se vám zpočátku zdát, že chladí, ale cukr v nich obsažený vytváří vtěle teplo. Skutečně ochlazující je voda, kokosová voda(ze zeleného kokosu), nebo slané lassi(jogurtový nápoj).
-Kičrí (preparace zrýže, luštěnin a zeleniny)-je-li teplé a dobře uvařené, se snadno tráví.
-Syrové saláty jsou dobré, když máte silné trávení. Jinak jsou těžké. (nejsou vařené, takže tělo je musí ´vařit´) Totéž platí pro ořechy a sušené ovoce.
4. Nepijte vodu příliš krátce před nebo po jídle ( asi hodinu před nebo po jídle ).Podle Ayurvédy to uhasí trávící oheň.
Jak průjem léčit.
Dobrá zpráva je, že ve většině případů se vyléčí sám. Problém přijde, když přetížíte trávící ústrojí. Dejte svému systému dostatek odpočinku, a problémy ve většině případů odejdou. Většinou není potřeba silných léků.
Existuje přírodní zázračný lék na průjem - Sat Isabgol , u nás se prodává dnes již také pod názvem "psyllium". Dá se koupit skoro zadarmo v každé indické lékárně nebo obchodě se smíšeným zbožím. Rozmíchejte si 1 nebo 2 lžíce do jogurtu. Jednou nebo dvakrát denně. Nemá to žádné chemické reakce, ale uklidní to vaše vnitřnosti a nabalí to na sebe ty nečistoty ve střevech. Výsledkem bude, že za jeden nebo dva dny se vrátíte do normálního stavu. (Mimochodem, Sat Isabgol používaný s mlékem nebo vodou místo jogurtu zmírňuje zácpu. Univerzální věcička!)
Zkuste také tuhle speciální dietu, která je super-lehká, super-ochlazující a velmi snadno stravitelná. Co to je? Jednoduché, prosté rýžové vločky ("flat rice") s jogurtem a banány. Ne vařené, smažené či kořeněné vločky-jen obyčejné. Můžete je koupit kdekoliv.
(V Bengálsku tomu říkají "cheera". V Gudžarátu a většině severní Indie je to názýváno "poa".)
Jen vločky promyjte a namočte do vody (samozřejmě pitné, filtrované), až změknou. Mělo by stačit 5 minut nebo méně. Pak slijte přebytečnou vodu, smíchejte s obyčejným jogurtem, přidejte sůl a mletý kmín ("cumin powder"). A pokud máte nějaké malé, zralé banány, přidejte je do toho. A to je vše. Tohle zklidní vaše rozbouřené vnitřnosti. A kromě toho je to výborné!
Nachlazení
Jak vzniká? Především vystavováním se studenému průvanu. Dokonce i když jsou dny horké, rána a večery můžou být chladnější, než si myslíte. Jde hlavně o velké rozdíly teplot. Navíc v tropech jsou ve vzduchu jiné bakterie, proti kterým se neumíme bránit.
Jak se nachlazení vyhnout? Oblékejte se pozorně a vyhněte se průvanu. Nejdůležitější ze všeho: Buďte opatrní na spaní pod ventilátorem. Když jdete spát tak může být vedro a taky chcete zapudit moskyty, takže zapnete ventilátor - a ráno jste nastydlí. Chytrému napověz...........
Jak léčit nachlazení? Zde je několik rad z Ayurvédy (indické nauky o dlouhém životě):
-Mějte hlavu a nohy v teple. (noste ponožky a čepici na hlavě)
-Nebuďte v průvanu (nepoužívejte ventilátor). Pijte horké tekutiny.
-Oblékejte se teple.
-Vyhněte se studeným věcem. (Jednoduché, že jo? Ale funguje to.)
Když máte nachlazení, vyvarujte se potravin a nápojů, které ochlazují. To znamená: žádná rýže, jogurt, banány, kokosová voda a chlazené nápoje. Naopak jezte to,co zahřívá: pečivo, zelenina, a tak dále.
Na závěr
Při troše péče, opatrnosti a zdravého rozumu se Vám podaří udržet si zdraví kdekoliv. Doporučuji trochu prostudovat nauku Ayurvédy, která se specializuje hlavně na prevenci a zdravé životní návyky.
Odvolání
Nejsem doktor. Účelem tohoto dokumentu je pouze sdílet mé zkušenosti cestovatele. Nezodpovídám za jakékoliv zdravotní nebo jiné újmy čtenářů. Pro profesionální lékařskou pomoc se prosím obraťte na kvalifikovaného lékaře. Haré Krišna.
(Přeloženo a upraveno z anglického originálu, který napsal Jayadvaita Swami,
zdroj http://www.jswami.info/India_Health)
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Original article in Engligh :
How to Stay Healthy in India
The two troubles that most commonly afflict the physical bodies of visitors to India are diarrhea and the common cold. Both are easy to avoid, and easy to recover from.
Diarrhea
How do you get it?
By eating contaminated food, drinking bad water, or (the most usual way) eating more than you can digest.
How to avoid it?
1. Entirely forgo meat, eggs, poultry, and seafood. In tropical climates, they're harder to digest. And in India fishing, butchery, and handling of meat are done by people of a very low class. So-I'll spare you the details-with this stuff you always have to wonder about filth.
Of course the best advice is this: Eat only krishna-prasadam, food offered to Krishna. And avoid eating food from hotels, sweet shops, food stalls, and so on.
2. Drink water from reliable sources: taps and pumps approved by the local educated people, or bottled water. Always safe: water straight from a fresh green coconut.
3. Don't sleep more than you need to. (The more you sleep, the less you can digest. A person who works hard, Srila Prabhupada used to say, can digest even stones.)
4. Eat wisely.
When you first arrive, take it easy. Long-distance flights disrupt your body's inner workings. Your digestion may slow down or quit (even without your knowing it).
When you land, you may want to launch right into a big meal. Don't. For a day or so, give your system a rest. Drink juice, have some fruit. And after a day or so, when you're really feeling hungry, gradually settle into taking your regular meals.
Still, if you're coming from a non-tropical climate, your body needs time to adjust to India. And you should adjust your eating accordingly.
The main way to stay free from stomach problems is not to have them to begin with.
Here are the main rules:
1. Eat lightly. Eating more than needed is what gets people's stomachs into trouble. And you might be surprised how much less you need to eat in India. So eat less. It's good for your body and good for your spiritual life.
2. When you're not hungry-or you're not sure you're hungry-don't eat. No need to worry: When you're hungry, Krishna will feed you, rest assured.
Suppose you've done it-eaten more than you should. Your body starts feeling heavy. Your digestion turns sluggish. You start feeling heavy or weird inside. What should you do?
Skip your next meal-or even your next two. Give your system a chance to catch up. Be satisfied with some lemon water. Your body will be grateful.
When your appetite and digestion come back into line and you start eating normally again, take it easy. Stick to food that's light and easy to digest.
3. When your digestion is weak, prefer food that's light and cooling. Some foods are light, others heavy. Some cool the body, others heat it up.
Rice is light and cooling. Breads (such as chapatis) are heavier and warming. Fried things are hard on your digestion. The same goes for rich, heavy, or spicy vegetable preparations. Sweets create heat. (A few heavy sweets can put you out of commission fast.)
Cold drinks-sodas and so on-are heating, not cooling. They may seem cool, but the sugar in them creates heat in your body. Genuinely cooling: water, coconut water, or salty lassi.
Kitchri (when hot and nicely made) is easy to digest.
Raw salads are fine when your digestion is strong. Otherwise, count them as heavy. (No one has cooked them, so your body has to cook them for you.) The same goes for nuts and dried fruits.
4. Don't drink water too soon before or after eating. You'll kill the fire of digestion. Before and after you eat, go about an hour without drinking.
How to cure it
Good news: dysentary cures itself. The trouble comes when you overburden your system. Give your system enough rest, and the trouble goes away. No heavy medicine required.
Now, here's the natural miracle medicine for diarrhea. It's called Sat Isabgol. It costs next to nothing, and you can get it at any Indian medical shop or general store. It's also called Fleaseed Husks.
You take a spoonful or so with yogurt. Once or twice a day. It has no chemical action, but what it does is cool your insides down and soak up that soupy mess in your guts. Result: Take this for a day or so and you'll soon be back to normal.
(By the way, Sat Isabgol taken with milk or water instead of yogurt relieves constipation. Versatile stuff!)
There's also a miracle diet. Super-light, super-cooling, extremely easy to digest. What is it? Simple, plain "flat rice" with yogurt and bananas. Not flat rice that's cooked, fried, or spiced-just plain. If plain flat rice isn't being served, you can buy it anywhere. (In Bengali it's called cheera. In Gujarat and most of North India it's called poa.) You just wash it like regular rice, then soak it in water till it's soft. (This should take 5 minutes or less.) Then you drain off the excess water, mix the rice with plain yogurt, add some salt and cumin powder. And if you can get some small, ripe bananas, add them too. And that's it.
This preparation soothes your disrupted insides. And apart from that, it's delicious.
The Common Cold
How do you get it?
Mainly by exposing yourself to cold drafts. Even when the days are hot, the mornings and evenings can be cooler than you think.
How to avoid it?
Dress carefully and stay out of drafts. Most of all: Be careful about sleeping under a fan. The weather's hot when you go to bed, and you don't like mosquitos, so you turn the fan on-and in the morning you've got a cold. A word to the wise.
How to cure it?
Here's some advice from the Ayurveda: Keep your head and feet warm. (Wear socks and keep your head covered.) Stay out of drafts. (Skip the fan.) Drink hot liquids. Dress warmly. Avoid cold things. (Sensible, right? But it works.)
When you have a cold, avoid foods and drinks that are cooling. That means: No rice, no yogurt, no bananas, no coconut water, no chilled drinks. Instead, take things that are warming: breads, vegetables, and so on.
In conclusion
As long as we have these bodies, we'll always have trouble. But a little care, a little common sense, and your health in India should be fine.
Hare Krishna.
DISCLAIMER
I am not a doctor. The purpose of this document is merely to share my experiences as a traveler. For professional medical advice, please consult a certified medical practitioner.