Jaký suvenýr a jakou specialitu si koupit v Itálii
V Itálii se dá nakoupit mnoho zajímavých suvenýrů, dobrého jídla a pití.
Italové jsou známí tím, že velmi dbají na své oblékání, Ital na sebe jen tak něco nevezme. Pro něj je velmi důležitá značka. Proto se zde nachází mnoho obchodů se značkovým oblečením. V době výprodejů se zde dá nakoupit i levněji než u nás. (Nejoblíbenjší jsou výprodeje v Miláně, kam jezdí resp. lítá mnoho našich turistů za tímto účelem)
Oblíbené jsou také u turistů italské boty, které se dají levněji nakoupit ve výprodejích na trzích. Není překvapením, že i v létě můžete potkat Italku v kozačkách. Jsou to letní kozačky.
Zajímavé jsou zlaté šperky, nejdražsí je tzv. fiorentina, tepané zlaté šperky. největší výběr zlatých šperků je na Mostě zlatníků ve Florencii. Taky jsou zde nejvyšší ceny.
V Benátkách a okolí si můžeme koupit nejrůznější masky i v podobě broží.
Jako hezkou dekoraci do bytu si můžeme dovézt nejrůznější sochy a sošky z bílého mramoru, z alabastru.
Hospodyňky si mohou z Itálie dovézt kvalitní nerez hrnce nebo kávovary. Oblíbené jsou i miniaturní hrníčky na oblíbenou italskou kávu.
V současné době je za nejlepší a nejkvalitnější kávu pokládaná káva značky Ille.
Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.
Gurmáni si vozí z Itálie kvalitní olivový olej, nakládané papričky, feferonky, nakládané olivy, a já si nikdy neopomenu dovézt peperliziu, nakládanou zeleninu v olivovém oleji do rizota.
Výborné jsou oplatky s medem a mandlemi (ripiete), které jsou k dostání na Gargánu.
Na Elbě si nezapomene koupit místní specialitu Napoleonův koláč nebo kaštanovou pastu.
Skvělým suvenýrem jsou nejrůznější pasta-těstoviny nejrůznějších tvarů, velikostí a barev.
Někteří turisté si velmi oblíbili proschiutto crudo - sušenou šunku nebo parmiggiano-parmezán. Nebo sýr ve tvaru hrušky scamorza, který může být i v podobě uzeného sýra (affumicata).