Loading...
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Pokud budete projíždět městem Vik v Sognefjordu, nezapomeňte navštívit podnikový mléčný bar místní mlékárny firmy Tine Meieriet, která jako jediná vyrábí norský sýr Gamalost (doslova starý sýr), který znali již Vikingové a brali si ho na své výpravy. Gamalost je drobivý hnědý sýr, vyrobený z odstředěného kyselého nízkotučného mléka, zbylého po výrobě smetany. Na kůrce sýru se vytvoří specifická plíseň, která dává sýru štiplavou chuť. Norové věří, že sýr, který původně zrál od června do prosince (při dnešní průmyslové výrobě zraje 3-4 týdny), působí jako penicilin a je prevencí proti infekčním nemocem. Ve městě probíhá každý rok kolem svatodušních svátků (přelom května – června) Gamalost festival. Sýr jsem ochutnala, ale moc mě nenadchl. Ostatním chutnal.