TURISTIKU PODPORUJÍ
61 587 turistů a cestovatelů
112 601 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 403 036,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Řecko
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

O Řecku z Řecka č.4 - Uvařte si!

Rady a tipy Jídlo a ubytování

Fotografie (1)  • Foto: manolie

Byli jste v Řecku a chutnalo vám? Udělejte si řecký večer sami doma! Tady je pár jednoduchých klasických řeckých receptů, podle zásady "vše v jednom hrnci", které zvládne opravdu každý:

"Kuře na červeno se špagetami" - Celé kuře rozdělte asi na 6 kousků a bez kůže rychle osmažte na olivovém oleji, kterým nešetřete. Přesuňte do hrnce s trochou vařící vody, přelijte I olej bez nečistot, přidejte rajský protlak, sůl, pepř, asi 5 hřebíčků, 5 zrnek nového koření a čtvrt lžičky skořice. Vařte až je kuře měkké a omáčka zhoustne. Podávejte zásadně se špagetami a můžete posypat sýrem ( doporučuji tvrdým bílým, ne goudou či eidamem..)

"Klasická slepičí polévka s citrónem" - nejlépe domácí slepici či kuře uvařte v osolené vodě. Není-li moc mastná, přidejte trochu olivového oleje. Uvařené maso vyndejte a do vývaru (přeceďte ho, je-li třeba) uvařte asi 3-4 hrsti rýže. Až je měkká, uslehejte v misce jeden bílek do tuhého sněhu, přimíchejte vidličkou žloutek a šťávu z jednoho menšího citrónu. Naběračkou sem dolévejte vodu z polévky, aby se teplota pomalu vyrovnala a vejce nesrazilo. Pak vše vlejte zpět k rýži a stáhněte z ohně. Dále nevařte. Polévka musí být hustší a na talíři ji opepřete. Kuřecí maso dejte zvlášť na mísu nebo oberte do polévky.

"Hovězí stifádo" - asi kilo libového hovězího nakrájejte na větší kostky a umístěte do vyššího hrnce. Na ně dejte asi 1,5 kila co nejmenších cibulek, jednu hlávku česneku na stroužky, 6 bobkových listů, 2-3 větvičky rozmarýnu,sůl, pepř,na špičku nože skořice, 2dcl olivového oleje, 1,5dcl rajského protlaku (řídkého z krabice, pokud dáte hustý z konzervy, pak jen asi dvě lžíce), 0,5dcl vinného octa a asi 4dcl vody, tak, aby cibulky byly přikryté. Na slabém ohni vařte min. hodinu (při tvrdém masu možná I dvě). Nemíchejte, ale jen občas "hýbejte" hrncem. Až maso změkne a přebytečná voda se vyvaří je hotovo. Jí se jen s chlebem.

"Vepřové frikasé" - ve větším hrnci osmažte na olivovém oleji na kusy nakrájené osoléné vepřové. Až zezlátne, přidejte na centimetrové kousky nakrájený svazek čerstvé zelené cibule (pokud není dejte normální) a po chvíli svazek čerstvého kopru nasekaného na drobno. Na to vše dejte asi na deseticm. kusy nakrájenou celerovou nať (nejlépe listy i s hrubšími stonky). Musí jí být dost, z velkého celeru či dvou menších a zalejeme trochou vody. Vařit až maso změkne. Vody nesmí být moc, listy vodu samy pustí. Nakonec ušleháme bílek (jako u kuřecí polévky) do sněhu, vmícháme žloutek, 1 vymačkaný citron a po naběračkách přiléváme šťávu z masa pro vyrovnání teploty. Vrátíme do hrnce a dále nevaříme. Podáváme s chlebem či hranolkama.

Teď něco bez masa:

"Čočka po řecku" - asi půl kg. čočky vařit v troše vody, první vylít a do druhé dát nakrájenou jednu cibuli, 3 stroužky česneku, 1větší mrkev na kolečka, rajský protlak, deci olivového oleje, sůl, pepř, dva bobkové listy, hrst čerstvé petržele a asi tři lžíce octa (i víc, podle chuti). Vařit až je čočka měkká .

"Výborné špenátové rizoto" - ve větším hrnci osmažíme na deci oliv. oleje svazek nakrájené čerstvé cibule, přidáme na drobno nasekaný svazek čerstvého kopru a po chvíli asi půl kg. dobře omytých čerstvých špenátových listů. Dolejeme asi dva hrnky vody a krabičku rajského protlaku. Vaříme max. 20 min. Pak vsypeme asi 3-4 hrsti rýže a za občasného míchání vaříme (hlídáme vodu), až rýže změkne a jídlo zhoustne, ale zůstane se šťávou, protože I po vypnutí bude dále houstnout a nesmí být příliš tuhé. Na talíři dáme nahoru kostku fety. Jíme s chlebem.

"Pravé tzatziki" - nastrouháme na hrubo 2 tvrdé okurky (část bez pecek) a "vyždímáme", abychom se zbavili co nejvíce vody. Přidáme asi půl kg. tučného 10% jogurtu, 3 až 5 stroužků lisovaného česneku (každý podle své chuti), trochu olivového oleje, 1 lžíce octa a půl lžičky soli. Zamíchat a nejlépe nechat den v ledničce. Někteří přidávají I velmi jemně nastrouhanou mrkev.

Dobrou chuť!!

Poslední aktualizace: 7.10.2010
Autor: manolie
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Řecko