O Řecku z Řecka č.4 - Uvařte si!
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Byli jste v Řecku a chutnalo vám? Udělejte si řecký večer sami doma! Tady je pár jednoduchých klasických řeckých receptů, podle zásady "vše v jednom hrnci", které zvládne opravdu každý:
"Kuře na červeno se špagetami" - Celé kuře rozdělte asi na 6 kousků a bez kůže rychle osmažte na olivovém oleji, kterým nešetřete. Přesuňte do hrnce s trochou vařící vody, přelijte I olej bez nečistot, přidejte rajský protlak, sůl, pepř, asi 5 hřebíčků, 5 zrnek nového koření a čtvrt lžičky skořice. Vařte až je kuře měkké a omáčka zhoustne. Podávejte zásadně se špagetami a můžete posypat sýrem ( doporučuji tvrdým bílým, ne goudou či eidamem..)
"Klasická slepičí polévka s citrónem" - nejlépe domácí slepici či kuře uvařte v osolené vodě. Není-li moc mastná, přidejte trochu olivového oleje. Uvařené maso vyndejte a do vývaru (přeceďte ho, je-li třeba) uvařte asi 3-4 hrsti rýže. Až je měkká, uslehejte v misce jeden bílek do tuhého sněhu, přimíchejte vidličkou žloutek a šťávu z jednoho menšího citrónu. Naběračkou sem dolévejte vodu z polévky, aby se teplota pomalu vyrovnala a vejce nesrazilo. Pak vše vlejte zpět k rýži a stáhněte z ohně. Dále nevařte. Polévka musí být hustší a na talíři ji opepřete. Kuřecí maso dejte zvlášť na mísu nebo oberte do polévky.
"Hovězí stifádo" - asi kilo libového hovězího nakrájejte na větší kostky a umístěte do vyššího hrnce. Na ně dejte asi 1,5 kila co nejmenších cibulek, jednu hlávku česneku na stroužky, 6 bobkových listů, 2-3 větvičky rozmarýnu,sůl, pepř,na špičku nože skořice, 2dcl olivového oleje, 1,5dcl rajského protlaku (řídkého z krabice, pokud dáte hustý z konzervy, pak jen asi dvě lžíce), 0,5dcl vinného octa a asi 4dcl vody, tak, aby cibulky byly přikryté. Na slabém ohni vařte min. hodinu (při tvrdém masu možná I dvě). Nemíchejte, ale jen občas "hýbejte" hrncem. Až maso změkne a přebytečná voda se vyvaří je hotovo. Jí se jen s chlebem.
"Vepřové frikasé" - ve větším hrnci osmažte na olivovém oleji na kusy nakrájené osoléné vepřové. Až zezlátne, přidejte na centimetrové kousky nakrájený svazek čerstvé zelené cibule (pokud není dejte normální) a po chvíli svazek čerstvého kopru nasekaného na drobno. Na to vše dejte asi na deseticm. kusy nakrájenou celerovou nať (nejlépe listy i s hrubšími stonky). Musí jí být dost, z velkého celeru či dvou menších a zalejeme trochou vody. Vařit až maso změkne. Vody nesmí být moc, listy vodu samy pustí. Nakonec ušleháme bílek (jako u kuřecí polévky) do sněhu, vmícháme žloutek, 1 vymačkaný citron a po naběračkách přiléváme šťávu z masa pro vyrovnání teploty. Vrátíme do hrnce a dále nevaříme. Podáváme s chlebem či hranolkama.
Teď něco bez masa:
"Čočka po řecku" - asi půl kg. čočky vařit v troše vody, první vylít a do druhé dát nakrájenou jednu cibuli, 3 stroužky česneku, 1větší mrkev na kolečka, rajský protlak, deci olivového oleje, sůl, pepř, dva bobkové listy, hrst čerstvé petržele a asi tři lžíce octa (i víc, podle chuti). Vařit až je čočka měkká .
"Výborné špenátové rizoto" - ve větším hrnci osmažíme na deci oliv. oleje svazek nakrájené čerstvé cibule, přidáme na drobno nasekaný svazek čerstvého kopru a po chvíli asi půl kg. dobře omytých čerstvých špenátových listů. Dolejeme asi dva hrnky vody a krabičku rajského protlaku. Vaříme max. 20 min. Pak vsypeme asi 3-4 hrsti rýže a za občasného míchání vaříme (hlídáme vodu), až rýže změkne a jídlo zhoustne, ale zůstane se šťávou, protože I po vypnutí bude dále houstnout a nesmí být příliš tuhé. Na talíři dáme nahoru kostku fety. Jíme s chlebem.
"Pravé tzatziki" - nastrouháme na hrubo 2 tvrdé okurky (část bez pecek) a "vyždímáme", abychom se zbavili co nejvíce vody. Přidáme asi půl kg. tučného 10% jogurtu, 3 až 5 stroužků lisovaného česneku (každý podle své chuti), trochu olivového oleje, 1 lžíce octa a půl lžičky soli. Zamíchat a nejlépe nechat den v ledničce. Někteří přidávají I velmi jemně nastrouhanou mrkev.
Dobrou chuť!!