Loading...
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
BAKLAVA - listové těsto s medem a oříšky, oblíbený moučník
BARBUNA - ryby na roštu
BRIAM - zapečená rajčata, cukety a brambory v rajčatové omáčce, vzdáleně připomíná guláš
BRIZOLA - maso připravené jako biftek
DOLMADES - zapečený vinný list plněný rýží, masem, s omáčkou z vajec a citronů
GARIDES - krevety
GEMISTES - zapečená rajčata nebo zelené papriky plněné rýží a mletým masem
GIGANTES PLAKI - bílé fazole v rajské omáčce
GLOSSA - mořský jazyk
GOPES - malé smažené rybičky
GYROS - tenké plátky, které se odřezávají z masa (např. kuřecího) napíchnutého na svislém grilu, podávané například v kornoutu z těstíčka, se zeleninou
CHALVA TU BAKÁLI - oblíbený moučník z mouky, tahini (pasta ze sezamových semínek), oleje, medu a ořechů
CHORIATIKI - řecký salát s rajčaty, okurkami, cibulí, olivami a ovčím sýrem
KALAMARIA - krájené obalované a osmažené sépie
KEFTEDES - kuličky z mletého hovězího masa
KOKORETSI - na jehle pečené vnitřnosti
KOTOPULO - kuře
MARIDES - opečené malé rybičky
MELITSANOSALATA - pyré z lilků
MIDJA - škeble
MOUSSAKA - v trobě zapečené vrstvy lilku, prostřídané bramborami a mletým masem
OCHTAPODI - chobotnice, sépie
PAIDAKIA - jehněčí kotlety
PASTITSIO - zapečené makarony s mletým nebo nadrobno nasekaným masem a bešamelovou omáčkou
PIPERIES A TOMATES GEMISTES - papriky a rajčata plněné směsí rýže a mletého masa
SOUVLAKI - špíz, maso na jehle, rožněné nebo grilované
STIFADO - hovězí maso s cibulí v kořeněné omáčce
TARAMOSALATA - salát z ryb, případně plodů moře
TZATZIKI - strouhaná okurka v jogurtu, dochuceném česnekem