Loading...
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Už jen posledních deset dnů mají kuchařky a kuchaři na to, aby se zapojili do soutěže o nejlepší valašský recept, kterou pořádá turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Nejlepší recept obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka, vítěz a dva další autoři získají pobyty ve Spa hotelu Lanterna. Uzávěrka soutěže je 30. května.
„Dosud se nám sešly dvě desítky receptů – od polévek přes hlavní jídla či omáčky až po moučníky a saláty. Své tipy nám zaslali hlavně lidé z regionu, jeden ale přišel například až z Hradce Králové. Většinu receptů už naši kuchaři také průběžně zkusili připravit a ochutnat. Je to pro nás užitečná inspirace. Vedle vítězného receptu určitě využijeme i pár dalších pro obohacení nabídky bufetových večeří v hotelové restauraci. Kdo by se chtěl ještě zapojit do soutěže, může do konce měsíce zaslat svůj tip na mail lanterna@valachy.cz,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí hotelu Lanterna, jehož je Vyhlídka součástí. Jde o jednu z prvních zážitkových restaurací ve Zlínském kraji. Zaměřuje se na nabídku degustačních menu pro milovníky vysoké gastronomie.
Mezi dosud zaslanými recepty nechybí různé varianty valašské kyselice, objevil se třeba i návod na bryndzovou polévku či recepty zvláštních názvů – metyja, varmuža, podlesníky či „Přesné pagáčky tetky Mahďákové“. Z moučníků zaujal návod na „pěry“ – taštičky s náplní z povidel.
Všechny zaslané recepty vyhodnotí kuchaři restaurace Vyhlídka. Nejlepší bude uveden do menu restaurace Vyhlídka i se jménem autora. Ten navíc získá dvoudenní pobyt pro dvě osoby ve Spa hotelu Lanterna v době konání 3. ročníku listopadového Karlovského gastrofestivalu. Odměněni budou i autoři na dalších dvou místech, kteří získají dvoudenní pobyt Relaxační neděle pro jednu či dvě osoby.
Jedinou podmínkou pro zařazení receptu do užšího výběru poroty je použití typických valašských surovin. Mezi ty tradiční patří například králičí, kůzlečí nebo jehněčí maso, luštěniny, zelí, brambory či řepa. „Recept může přinést také neotřelý způsob přípravy a kombinace tradičních surovin. Hledáme specialitu, která má místní kořeny a přitom je natolik chuťově zajímavá, že uspokojí i náročné gurmány. Uvítáme také, když autoři připojí příběh svého receptu, jaké s ním mají zkušenosti či jestli mají speciální fígl pro přípravu jídla,“ doplnil Tomáš Blabla, ředitel hotelových provozů resortu Valachy.