Loading...

speciality Burgundska

Rady a tipy Jídlo a ubytování

Burgundsko je inspirované vznešeným životem dávných velkovévodů a je ideální pro ty lidi, kteří mají tu správnou chuť k jídlu. Tento vinorodý region produkuje nejlepší dušené hovězí na světě boeuf bourguignon: hovězí mírně vařené v červeném víně aspoň 4 hodiny spolu s houbami, bílými cibulkami a plátky slaniny.

Chutná drůbež z Bresse, vykrmovaná obilím, je šlechtou mezi francouzskými kuřaty a slepicemi. Za ochutnání stojí připravené tím nejjednodušším způsobem, pečené nebo dušené.

Nejjemnější bifteky se připravují z hovězího masa z bílého plemene skotu, který chovají v Charolaisu na jihu Burgundska.

Dijonskou specialitou je omáčka z dijonské hořčice a la dijonnaise, ochucená kyselou šťávou z burgundských hroznů. Další dijonskou specialitou je jambon persillé (šunka s petrželkou).

Hlemýždi (escargots) se většinou dovážejí z východní Evropy, protože je po nich silná poptávka, ale Burgunďané k nim stále nedokáží připravit nejlepší omáčku z másla, česneku a petrželky, která se podává také k žabím stehýnkům (cuisses de grenouilles) z oblasti Dombes.

K nejproslulejším burgundským sýrům patří Epoisses a Soumaintrain s navlhlou oranžovou kůrou.

Poslední aktualizace: 17.10.2009
speciality Burgundska na mapě
Autor: ivca11
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu