Šumavou krásnou i chutnou
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Že je Šumava krásná a romantická za každého počasí, asi není třeba, zvláště na těchto stránkách, nijak zdůrazňovat. Svůj osobitý půvab má za Jarních tání, v záři letního slunce, při podzimních plískanicích i za zimních chumelenic. I během těchto toulek je však třeba myslet na občerstvení, což v zimě platí dvojnásob. Za slunečného počasí není problém usednout někde na pařez, vytáhnout krajíc chleba a kochat se výhledy do kraje. V zimě už je to horší. Poryvy mrazivého větru a sněhové vločky přimějí po čase i toho nejzarytějšího milovníka běžek, aby vyhledal nějaké teplé místečko u kamen, a dopřál tělu něco na zahřátí.
Pojďme se krátce projít blízkým okolím zimní Kvildy a zastavme se na některých vyzkoušených místech, kde za celkem slušný peníz žaludek turisty nezůstane ošizen.
Pro běžkaře již tak trochu „kultovním“ místem je samozřejmě pekárna na Kvildě, kde najdete široký sortiment pekařských výrobků.. Čekaji tu na vás nejrůznější kombinace sladkých koláčů, croissantů, šátečků, ale zklamán nebude ani ten, kdo má v oblibě klasický bochník chleba, housky, rohlíky. A pokud máte chuť na něco slaného, není to také žádný problém. Nejrůznější pizza záviny, sýrové nebo dřevorubecké rohlíky, bramborákové toče, nebo kapsy plněné, sýrem, šunkou, zelím, slaninou nezklamou. Teplá kuchyně nabídne výbornou a hlavně horkou dršťkovou polévku, šumavský sulc nebo třeba hovězí gulaš s kvildským dloubákem (knedlík). Jen o kousek dál, ve Ski penzionu na Kvildě na Vás čeká Zelná kyselica s vajíčkem, Kančí guláš v chlebovém bochníku a jako zákusek třeba lívance s borůvkami a samozřejmě šlehačkou. O pět kilometrů dále, na Horské Kvilně, v hospůdce u Honessů čeká kromě kachlových kamen neméně dobrá dršťková polévka, slušný výběr hotových jídel a najde se i nějaká ta specialita dne a zákusek, většinou s na Šumavě hodně oblíbenou borůvkou. Na česnečku se vyplatí zajet o kus dále do pensionu Hájenka na Filipově Huti, a na králičím vývaru si pochutnáte hned vedle – v pensionu Korýtko. Pokud při svých toulkách zabloudíte až do těsné blízkosti bavorské hranice, jistě pro vás bude příjemným překvapením fungující restaurace pensionu Hájenka na Knížecích Pláních. Nejenže nabídne teplo a úkryt před větrnými poryvy, se kterými se na zdejších pláních často setkáte, ale i slušný výběr jednoduchých hotových jídel a minutek, a jako svoji specialitu pórkovou polévku se sýrem a pralinkové knedlíky s omáčkou z lesních plodů. Pokud na svých toulkách zabloudíte třeba až do Srní, zkuste se zastavit v pensionu přímo na návsi. Třeba si tam pochutnáte stejně tak jako my na čočkové polévce a vynikajícím marinovaném třeboňském kaprovi. Někdy však stačí ke spokojenosti opravdu málo, což platí třeba o Borových Ladách, kde si U Černého vlka pochutnáte i na obyčejné hrachové polévce, nakládaném hermelínu, nebo výborném „smažáku“.
Co říci na konec? Na Šumavě turista určitě hlady nezahyne, ba naopak si v příjemně hospůdkách často pochutná a prohřeje zkřehlé tělo před další porcí kilometrů. Špatné zkušenosti se stravováním může samozřejmě člověk získat i zde, a pár takových podniků člověk už tady také poznal, ale ty které jsem v předchozích řádcích zmínil, nezklamaly snad nikdy. Ať už svou nabídkou a kvalitou, nebo třeba jen tím prostým faktem, že mají otevřeno po celý rok a jsou pro turistu už téměř jistotou, že od nich nikdy neodejde s nepořízenou. Což v dnešní „zlatokopecké“ době není vůbec málo!