TURISTIKU PODPORUJÍ
61 585 turistů a cestovatelů
112 597 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 403 009,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Valašské hody

Rady a tipy Jídlo a ubytování

Pečený uzený bok
Pečený uzený bok  •  Fotografie (6)  • Foto: pavka07
"Kule" s borůvkami a šlehačkou

Valašsko - to je kraj rázovitých, ale milých lidí, kteří dokonale zapadají do půvabného, ale , zvláště v zimním období, drsného kraje. Dnes i sem naplno pronikly vymoženosti moderní doby, které především v lesích usnadňují zdejším obyvatelům, jejich – hlavně v minulosti - leckdy nepředstavitelnou dřínu. Obdivovat um a vytrvalost celých generací Valachů můžeme ve skanzenu valašské dědiny v Rožnově pod Radhoštěm, který vznikl již v roce 1925 zásluhou sourozenců Jaroňkových a je svého druhu nejstarším skanzenem ve Střední Evropě. Na svazích nad Rožnovem v části nazvané Valašská dědina se setkáme s obytnými staveními, školou, obchodem , větrným mlýnem, hostincem i kovárnou, zatímco ve spodní části nazvané Mlýnská dolina na nás čeká vodní hamr, mlýn, pila, lisovna oleje či zvonička – vše v dokonale funkčním stavu. Obdivuhodné, zvláště pokud si uvědomíme, že takřka všechny zmiňované stavby pochází z poloviny 19. století. Snad nejznámější z celého skanzenu je však Dřevěná dědina, kde se seznámíme s dřevěnicemi z rožnovského náměstí a nechybí tu ani kostel včetně „Valašského Slavína“ s hroby slavných valašských rodáků v čele se sportovci Emilem Zátopkem nebo Ludvíkem Daňkem, hercem Františkem Hanusem nebo již zmiňovanými zakladateli zdejšího skanzenu - sourozenci Jaroňkovými.

Jablečná limonáda chutná líp než vypadá

Ovšem nejen historií a kulturou živ je člověk a tak určitě není od věci zajít za občerstvením do některé z hospod umístěných v „dřevěném“ městečku, ze kterých na Vás dýchne nejen historie valašského kraje, ale i vůně zdejších pochoutek. Svou vůní už zdaleka láká jedna ze zdejších pochoutek, kterou místní připravují dvěma způsoby. Základem je pokaždé uzený bůček. V prvním případě jej ve zdejší kuchyni povaří a pak řádně osušený potřou česnekem a obalí v pepři a kmínu, podle chuti i rozdrceném jalovci nebo zelených bylinkách a upečou spolu s nakrájenou petrželí, cibulí a mrkví. Podle dalšího receptu se uzené maso rovněž povaří, ale až poté, když celou oloupanou cibuli, hřebíček, bobkový list a černý pepř přivedeme k varu a necháme 10 minut povařit. Maso následně necháme ve vývaru po dobu 20 minut pouze prohřát a z malého množství vývaru si za spolu s medem a worchestrem připravíme směs na potírání. Maso pak pečeme při 160 stupních přibližně 40 minut. Výsledný produkt chutná skvěle s křenovou omáčkou, ale i gurmány uspokojí s čerstvým pečivem, nakládanými cibulkami a kyselými okurkami (pochopitelně hořčice a křen nemůže chybět).

Ani milovníci sladkého tu nebudou ošizeni. Sladké plněné knedlíky (kule) nejsou na přípravu příliš náročné. Stačí z mouky, špetky soli a horké vody vymíchat těsto, natrhat ho na kousky a z nich připravit placky, do kterých se zabalí rozmanité ovoce. Pak už stačí jen ve vroucí vodě povařit 8 minut a podávat s rozdrobeným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.

I takhle se na Vás může usmívat zdejší pekařství

Jsme na Valašsku a tak nejde nezmínit se o velmi oblíbených valašských koláčích – frgálech. Těsto se vymíchá z polohrubé mouky, vajec, másla, moučkového cukru, teplého mléka, droždí, špetky soli a citronové kůry. Pochopitelně si musíme připravit i kvásek z teplého mléka, cukru a rozdrobeného droždí, který necháme vzejít a poté ho smícháme s ostatními ingrediencemi a necháme vykynout. Jednotlivé díly těsta pak rozválíme a položíme na pomaštěný plech, kde na ně poklademe náplň, kterých se nabízí pestrá paleta. Zřejmě nejoblíbenější je však tvarohová náplň s vanilkovým cukrem a vanilkami, nebo náplň hrušková. Vše se pochopitelně posype drobenkou , upeče v troubě vyhřáté na 200 stupňů a povytažení z trouby se okraje zlatavých koláčů potřou smetanou.. Po zchladnutí se pak ještě frgále polijí rozpuštěným máslem s rumem a vanilkovým cukrem.

Tak tedy vítejte v Rožnově pod Radhoštěm! .

Poslední aktualizace: 31.8.2011
Autor: pavka07
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět