Loading...
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Mezinárodní farmářský trh, galavečeře se špičkovými kuchaři, jednotné platidlo Valašský tolar či degustační Valašské menu – tyto i další novinky obohatí program 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu, jedinečné gurmánské akce ve Zlínském kraji, která se bude konat 4. až 11. listopadu ve Velkých Karlovicích.
„Loňský ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo být ještě víc, připravili jsme tedy ještě rozsáhlejší program, aby si opravdu všichni přišli na své. Například hlavní bod gastrofestivalu, takzvanou Gastro tour, rozšiřujeme z jednoho dne na dva a součástí bude poprvé i farmářský trh. Vedle farmářů z Valašska jsme přizvali i výrobce z partnerských regionů Zlínského kraje v Itálii a ze slovenského pohraničí. Na osmi místech zřídíme gastro zastávky, vždy tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i zakoupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. Pro porovnání chutí jednotlivých zemí to bude jistě zajímavé. Lidé také budou moci navštěvovat místní hospody a ochutnávat jejich speciality. Nově se bude všude platit jednotnou měnou – Valašským tolarem,“ láká ředitel hotelových provozů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.
Hlavní hvězdou loňského Karlovského gastrofestivalu byl „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi. Letos návštěvníkům předvede svůj um několik špičkových kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a italského partnerského regionu Friuli, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida. Jeho um mohou ocenit v sobotu 5. listopadu návštěvníci galavečeře v hotelu Horal. V dalších dnech se uskuteční galavečeře mj. v režii Gourmet clubu Slovakia či interaktivní kuchařské show. Při nich mají diváci neopakovatelnou možnost nahlédnout „pod ruce“ italským mistrům i českým špičkovým kuchařům, kteří poodhalí tajemství svého umění. Počet míst je omezen, zájemci by neměli váhat s rezervací.
Po dobu gastrofestivalu budou také vybrané restaurace nabízet speciální Valašské menu. To vzešlo z námětů veřejnosti v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy na jaře. Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark i soutěž o nejlepší valašský frgál, kterou letos čeká 10. ročník. Pro příznivce neobvyklých gurmánských zážitků se uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery. „Jeden z nich zasvětíme nejstaršímu vinnému destilátu Armagnacu. Z Francie přijede samotný producent Armagnacu, Philips Gélas z Maison Gélas. Přivítáme i guru českého barmanství Alexandra Mikšovice,“ dodává Tomáš Blabla
Karlovský gastrofestival vyvrcholí 11. listopadu uvedením Svatomartinského vína.