Víkend ve Velkých Karlovicích: prdelačka, Beaujolais i jablečné dobroty ve Zvonici
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Hned tři atraktivní a chuťově rozdílné gurmánské zážitky čekají o nadcházejícím prodlouženém víkendu návštěvníky Velkých Karlovic. Milovníci dobrého vína si přijdou na své v hotelu Lanterna, kde ve čtvrtek 17. listopadu Svatomartinské víno vystřídá lahodné Beaujolais. V blízkém Galiku vypukne v pátek jako dozvuk Karlovského gastrofestivalu valašská zabíjačka a Zvonice Soláň pozve na jablečné dobroty.
„Zabíjačkové speciality jsme lidem nabízeli o prvním listopadovém víkendu během Karlovského gastrofestivalu a pro velký ohlas jim zasvětíme i závěr tohoto týdne. Návštěvníkům od pátku do neděle nabídneme tlačenku, škvarky, pečené jelito či uzený bůček provoněný dubovým kouřem, výpečky se špenátem, polévku prdelačku a k zakousnutí jablkový štrúdl,“ uvedl vedoucí hotelu Galik Pavel Mikula.
V blízkém Spa hotelu Lanterna dojde již ve čtvrtek 17. listopadu nejen ke střídání nabídky mladých vín, ale také svatomartinskou husu vystřídá Beaujolais menu. „Myslím, že letos se kuchařům skladba menu obzvlášť povedla. Jeho základ tvoří jehněčí hřebínky s grilovanými rajčátky a zelenými fazolkami s omáčkou Beaujolais a krůtí polévka. Zážitek z menu podtrhne předkrm v podobě kachní paštiky, jablkový koláč s banánovo-skořicovým chutney a víno Beaujolais z vinařství George Deuebuf,“ uvedla vedoucí Lanterny Zuzana Vašutová. Beaujolais menu bude v nabídce až do konce listopadu.
Na nadcházející prodloužený víkend navíc připadají oslavy pátého výročí založení Zvonice Soláň – stylového turistického informačního centra s galerií na hoře Soláň, která se tyčí nad Velkými Karlovicemi a obcí Karolinka. Pracovníci zvonice oslavu pojali stylově – na 17. až 19. listopadu připravili ochutnávky pečených dobrot z jablek a valašských polévek, podbarevené vystoupením harmonikářky Jany Vařejčkové. V sobotu 19. listopadu program doprovodí hudebně-literární Čaj o páté k 70. výročí úmrtí Karla Hašlera.