Loading...
Na Gruzii jsem byla velice zvědavá, o to více na jejich kuchyni, na kterou se na internetu doslova pěly báje. O to větší bylo zklamání při srážce s realitou. Pravda, kuchyně to špatná není, ale je tak říkajíc syrová, podobně jako celá Gruzice včetně jejich pověstných špatných cest. Většina jídel je mastná, maso na šašlik se dává i s kostmi a šlachami, v rybí polévce plave kus masa i s kůží, všude přítomné knedlíčky chinkali se nedají srovnat s polskými pirogy, řada variant na sýrovou placku chačapuri po čase začně nudit. Stručně řečeno, gruzínské kuchyní chybí vytříbenost a kultivovanost.
Jiná kategorie je víno, to je opravdu výborné a je vidět, že Gruzínci mají staletí zkušeností s produkcí vína (specifický způsob přípravy v zemních nádobách je součástí nehmotného dědictví UNESCO). Ostatně tato země je považována za kolébku výroby vína a gruzínská vína jsou vysoce oceňována, zejména ty z Kachetie.