TURISTIKU PODPORUJÍ
61 574 turistů a cestovatelů
112 410 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 400 645,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Svátek české gastronomie

Testy Cestování

Informovali novináře: zleva: Zd. Pohlreich, Lenka Slezáková, Jiří Nehasil, Karel Kovy Kovář, Kristina Nemčková

MAKRO CZECH GASTRO FEST 2 v O2 Universum

Nebylo tomu tak vždy, avšak pád komunistického režimu umožnil, aby čeští kuchaři, cukráři, podnikatelé v gastronomii (ale i začínající odvážní mladí lidé) se rozjeli do světa, nezřídka tvrdě „makali“ a nabrali zkušenosti, seznámili se s nejmodernějšími technologiemi. Ti pak po návratu podstatně pozvedli úroveň české gastronomie. Dnes se naši gastronomičtí profesionálové mohou směle poměřovat se špičkami kdekoli na světě. Stranou tohoto vývoje nestojí samozřejmě ani cestovní ruch, vždyť není lhostejné, co na svých cestách po vlasti konzumujeme. Velmi často bývá gastronomie, provázející nás mimo domov, jedním z nezanedbatelných zážitků na dlouhý čas, nezřídka i natrvalo. Lze tedy jen přivítat, odehrávají-li se události, které českou gastronomii posunují blíže k dokonalosti. A ty se naštěstí dějí…

"Tržiště" a stovky návštěvníků

Čerstvým dokladem tohoto tvrzení se v těchto dnech stal v pořadí druhý MAKRO CZECH GASTRO FEST, uspořádaný ve velkorysých, supermoderních interiérech objektu O2 Universum v sousedství pražské O2 arény. Svým pojetím, rozsahem i obsahem jej lze právem označit za vrchol letošního gastronomického roku v Česku. Fakta: otevřené tržiště o rozloze 2 400 m2, desítky kuchařských a barmanských show, inspirativní workshopy, soutěže, kvalitní odborné přednášky a panelové diskuze a vzdělávací kurzy více než dvou stovek odborníků – to vše se vešlo do dvou dnů pod taktovkou společnosti MAKRO. Na jednom místě se tu potkaly špičky české gastronomie, odborníci, dodavatelé, hoteliéři, kuchaři, cukráři, barmani a baristé se studenty a odbornou i laickou veřejností, aby sdělili zkušenosti a návštěvníkům představili to nejlepší, co je možné v současnosti v české gastronomii objevit a vychutnat, m. j. prostřednictvím stovek degustačních porcí a vzorků z rukou nejlepších českých kuchařů, cukrářů a barmanů.

„To, co znamená karlovarský filmový festival pro kvalitní film a kulturu, budujeme pod značkou MAKRO CZECH GASTRO FEST pro kvalitní jídlo a gastronomii. My v makro ČR víme, jak je důležité vybudovat národní platformu, která umožní všem gastronomickým subjektům setkávat se, sdílet své zkušenosti i názory a vidět naživo to nejlepší, co česká kuchyně nabízí, ale i novinky ze zahraničí“, říká generální ředitel makro ČR Jiří Nehasil a dodává: „zatímco pátek na festivalu byl určen především odborné veřejnosti, v sobotu jsme přivítali všechny malé i velké milovníky dobrého jídla a pití. Myslím, že každý gurmán byl nadšen z množství degustací, inspirovaných posledními gastro trendy“.  

Jedna z besed, přednášek a workshopů na festu

Na hlavním pódiu festivalu – Makro Stage – v sekci Fresh market probíhala po celé dva dny jedna kuchařská show za druhou, s komentáři moderátorů Markéty Hrubešové a Pavla Cejnara. Občas je doplnili ambasadoři festivalu – Zdeněk Pohlreich a Karel Kovy Kovář. Své umění tu předvedla např. Kristina Nemčková, dnes sous-chef michelinské restaurace Geranium v Kodani, Konstantin Filippou, hvězda gastronomie v Rakousku, Lukáš Černý, ambasador makro akademie, či Jakub Horák, vítěz Washkoku World Challenge 2023.  V sekci Street food byly k ochutnání mexické taco speciality Radka Příhonského, americké BBQ od Take Eat EZ, či indický street food z trucku Laziz. Makro akademie pak připravila šťavnaté burgery z kvalitního masa vlastní výroby s hranolky od Iniciativy České pole. V barové sekci namíchal drink „Laurus Gimlet“ George Němec, zatímco Tomáš Melzer předvedl míchání makro signature drinky z likéru RIOBA Aperitivo a pálenky Frux, Kávová sekce rozjela soutěže Czech Latte Art Championship a Barista Junior. Většina uvedených mistrů se zúčastnila rovněž novinky festivalu – exkluzivních kurzů MasterClass. Záštitu nad jednotlivými akcemi převzaly kromě makro ČR dále Food´n Beverage Foundation, Státní zdravotní ústav ČR, George Němec, Specialty Coffee Association Czech Republic a Česká Food Trucková Associace. Hotelovou sekci podpořila spol. Pytloun Hotels.

Na dotaz novinářů, kolik bylo očekávaných návštěvníků, odpověděla ředitelka marketingu makro ČR Lenka Slezáková: “O2 Universum má kapacitu osm tisíc osob, je důvod se domnívat, že za dva dny jsme se přiblížili k dvojnásobku – tedy šestnácti tisícům“. Budoucnost festu komentoval generální ředitel makro ČR Jiří Nehasil přibližně těmito slovy: „ Vidíme, že náš cíl, vytvořit co nejširší platformu na podporu rozvoje všech aspektů gastronomie je svrchovaně potřebný a letošní průběh festu to potvrdil. Pomýšlíme - s využitím charakteru naší společnosti - na překročení českých hranic a vytvoření dosud chybějící akce mezinárodní“…   

                                                                                                        Miroslav Navara(TZ)      

 

Poslední aktualizace: 14.4.2024
Autor: Bosss
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli