Loading...
Tipy na výlet • Za gastronomií • Café & patisserie
V cyklu věnovanému průkopníkům v pražení exotických druhů kávy mne tentokrát cesta zavedla do malé obce Křižany, pod Ještědem. Málokdo by v tomto odlehlém koutě Jizerského podhůří čekal pražírnu kávy z tak exotických zemí, jako je Papua−Nová Guinea, Haity, Kuba, Venezuela…A přesto zde pan Karel Pejšek připravuje vzácné pochoutky pro opravdové kávové labužníky. Před šestnácti lety ho kávové mámení přivedlo k rozhodnutí začít s pražením kávy. V Liberci těžko sháněl vhodný prostor, a tak se rozhodl realizovat svůj záměr na chalupě v Křižanech. Byť dnes na pokrytí svých závazků spotřebuje takřka veškerý čas včetně sobot a nedělí, jeho volba byla pro nás, milovníky dobré kávy, šťastná. První kroky pana Pejška vedly k věhlasnému českému odborníkovi v oboru kávy, panu Zdeňku Žáčkovi, kde čerpal první znalosti z tohoto voňavého oboru a s vyčteným heslem, že „Mám-li udržet malou pražírnu, musím se orientovat na vybrané druhy kávy pro speciální zákazníky“se pustil do díla. Dnes nejen praží „speciály“, ale prodává i svou registrovanou směs Zámecká káva, praží a balí pro maloobchod Standard směs a k tomu si přibral ještě pražení a balení tolik oblíbených sušených plodů a oříšků. Navíc spolupracuje s prodejci kávy při přípravě jejich vlastních směsí. Je pozoruhodné, jak velká produkce se dá vměstnat do staré venkovské chalupy. Ale snad jakoby právě kouzlohistorického stavení přecházelo do samotné kávy. Ochutnal jsem místní espreso směs a byla vynikající. Rovněž darovanou kávu z Papuy−Nové Guiney jsem si ihned po návratu připravil v kanceláři a byl to rovněž zážitek. Jak propastný je to rozdíl se srovnáním se „100% Arabicami,“ které v poslední době zaplňují regály supermarketů za nesmyslně směšnou cenu.A jaké byly začátky?„Kupodivu lidé si stále pamatovali z Tuzexu kávu z Kolumbie a Santos. Když se dozvěděli, že ji u mne mohou pořídit, měl jsem o první klienty postaráno. Pak se přidali další. Nejvíce se prodává právě té nejdražší, a tím pádem nejkvalitnější kávy. S mou pražírnou na pět kilogramů kávy se mám co ohánět,“ říká pan Pejšek a dodává: „Po počátečních problémech s dodavateli zelené kávy jsem dnes s jejich prací spokojen. Mám dokonce sbírku předmětů, které jsem nacházel v pytlích s kávou. Od hřebíků, mincí až po zapalovací svíčku do automobilu. Dnes se podstatně zlepšily i dodávky kvalitní robustyz Vietnamu, ze které pražím Standard směs. Oproti tomu váznou dodávky z Kuby a Venezuely.“ Že by socialistické hospodaření nakonec přece jenomnezabralo?Nicméně, objem prodeje čerstvě pražených kvalitních druhů kávy se v našich zemích neustále zvyšuje. Obliba kávy stoupá a je dobře, že už si český zákazník umí vybírat. ¨Díky průkopníkům z malých pražíren, jako je například pan Pejšek, máme možnost ochutnávat kávy z celého světa. Internetový obchod je ideálním pomocníkem při nákupu. Spojíte-li ale putování za kávou s pěkným výletem bude vám chutnat dvojnásob.
Ivan Foral
www.apecafe.cz