Loading...

Fajnšmekrů přibývá

Tipy na výlet Za gastronomií Café & patisserie

V pražské Francouzské ulici je už léta krámek s prodejem kávy, kávovarů pro profesionální i domácí použití a snad všech pomůcek a porcelánu, které z přípravy kvalitní kávy dělají ten správný obřad. Zhruba před rokem k tomu přibyla i vlastní malá pražírna, která v jedné várce dokáže upražit 1 kg zelené kávy. Jak se mění nákupní chování milovníků kávy, jsme se zeptali Petra Košťála, jednoho z provozovatelů tohoto podniku.

Foto: ivanforal

„Pakliže můžeme použít meziroční srovnání, nárůst prodeje čerstvě upražené kávy se zvýšil o sto procent. S tím se samozřejmě zvedá odbyt i ostatního zboží. Milovníci kávy už nechtějí pouze navštěvovat dobré kavárny, ale chtějí si požitek z přípravy vychutnat sami. V nabídce si u nás mohou vybrat i originální šálky z nepřeberného množství designových variant. Ovšem v extravagancích se u espressa nedá jít za hranici správného tvaru, protože ten přímo ovlivňuje chuť připravovaného nápoje,“ radí nám Petr.
„Stálí zákazníci, kteří náš obchůdek navštěvují, se postupně propili k jednodruhovým kávám té nejvyšší kvality. Proto musíme být při pražení velice přesní, abychom dodávali vždy nejvyšší kvalitu. Sledujeme tmavost pražení u různých druhů, což nejvíce ovlivňuje výslednou chuť. Jiná zkušenost než vlastní praxe a mnoho hodin při testování v tomto oboru neexistuje.“ „Mimo prodej drobným odběratelům zajišťujeme i prodej a následný servis kávovarů a kávy pro kavárny a Restaurace. A mnohé z nich už chtějí také vlastní směsi a originální chuti. I v této oblasti je poznat, že kávě dnes rozumí mnohem více lidí, než tomu bylo před lety.“ Sleduji dnes už několikátou várku pražení a oceňuji trpělivost a um, s jakým kávu praží, třídí a míchají. Do toho přicházejí první zákazníci, ochutnávají nabízenou směs a vybírají své zboží. Vzadu zatím řeší servisní požadavky a běžný chod firmy, objednávky zelené kávy na kávové burze v Hamburku.Chci využít nabídky otestovat speciály, které zde nabízejí. Váhám mezi exotickou australskou kávou,speciálem z Jamajky, Havaje nebo svou oblíbenou Keňou. Jsem tradicionalista a volím Keňu, která se právě správně vydýchala od upražení, a je mi jasné, proč se kvalitní upražená a čerstvě namletá káva stává konečně i u nás fenoménem.

www.coffeesource.eu

Poslední aktualizace: 30.1.2010
Fajnšmekrů přibývá na mapě
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu