TURISTIKU PODPORUJÍ
61 587 turistů a cestovatelů
112 601 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 403 036,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Gastronomie mezi sněženkami a machry

Tipy na výlet Za gastronomií Gastronomie

Chata Bedřichovka, která slouží jako centrální kuchyně pro přilehlé chaty Luna a Perla

Konečně vyrážím na Hory. Dá-li se tak říkat těm Orlickým, které i místní nazývají Opičí Hory. Ale krása letošní zimy a přejezd úchvatně zasněženého Šerlichu mi dává zapomenout na to, že jsem si zatím nenašel více času na lyže ani na objednání noclehu. Ale můj gastronomický anděl strážný mi „zamluvil“ víkend s lyžařským kurzem Masarykovy ZŠ, Hradec Králové – Plotiště.

Původně jsem chtěl fotoaparát použít pouze na kýčovité snímky ze sjezdovky a novinářský brk nechat zamrznout v kufru auta, jenže při první společné organizované večeři mi to zkrátka nedalo...

Orlické Záhoří - 760 m n. m. – sobota – den zahájení lyžařské kurzu – večeře

Josef Prát před nově vybudovanou Roubenkou, která je právem jeho velkou pýchou

Zatímco jsem se svou dcerou Zuzankou s předstihem proháněl lyže po místní 500 m dlouhé sjezdovce, která je pro mě jako netrénovaného lyžaře tak akorát, škola se blížila autobusem k ubytování do chaty Luna. Společně jsme pak odcházeli zasněženou silnicí na večeři do Bedřichovky, která slouží jako centrální kuchyně pro přilehlé chaty Luna a Perla. Zout se, počkat v přesný čas na odchod „stravovací směny“ před námi, usednout a vyčkat příchodu majitele a ředitele zdejšího areálu pana Josefa Práta, u kterého je zatím na osobním pohovoru vedoucí kurzu.

S panem Prátem jsem měl už tu čest odpoledne, když mě v nově otevřené roubence pod lanovkou hostil zdejší horskou specialitou – medvědicí (svařené víno se slivovicí, rumem, punčem) – zahřála. Roubenka, která je právem jeho velkou pýchou, slouží jako bufet a odpočívárna pro lyžaře, kde se u krbových kamen s praskajícími poleny můžete ohřát, dosušit promrzlé děti a zakoupit nápoje a drobné občerstvení.

Na lyžích vytráví, to ví v kuchyni na Bedřichovce nejlépe

Pan Prát si příchodem zápasníka (kterým opravdu v minulosti byl) do jídelny získal okamžitě respekt. U dětí, a nutno dodat že i u mě. Všechny upřímně přivítal a poděkoval za návštěvu a bez okolků nadiktoval přesné časy nástupů do jídelny, určil služby, upravil za-sedací pořádek a zabušením na okénko výdeje zahájil výdej večeře. Tím byla jeho asistence při výdeji jídla ukončena pro zbytek kurzu. Cítil jsem se trochu zaskočen, trochu pobaven, ale při podrobném průzkumu jsem pochopil, jaká zkušenost z něho promlouvá. Děcka šlapala jako hodinky a při jídle se nevyskytl sebemenší problém – o hluku školních jídelen ani známky. Tolik k pojmu autorita. K tomu nutno připočíst, že Bedřichovka stravuje - v cyklu snídaně (+ dopolední svačina), oběd (+ odpolední svačina), večeře - okolo 120 strávníků ze tří chat za půldruhé hodiny! A když jsem se výdejním okénkem porozhlédl po kuchyni, nenarazil jsem na jedinou vymoženost moderní gastrotechnologie. Zkrátka: uvař, vydej, umyj a dokola. Žádné šokové zchlazování, regenerace, konvektomat - nic.

Neděle – snídaně, oběd

Kuchyně je hájemstvím paní Zuzany Prátové, a přes počáteční nedůvěřivé pohledy na můj fotoaparát jsme nakonec skončili v přátelském a milém rozhovoru. Její tři kolegyně v kuchyni, které se točí na dvě party ve dvanáctihodinových směnách, spolu s ní odvádějí vynikající, byť velmi těžkou práci. Jídla byla chutná a výživná, a když mi v hovězím vývaru s nudlemi křupala mezi zuby čerstvá petrželka, bylo jasné, že označit tuto kuchyni jako poctivou by možná bylo málo, přestože pro suroviny jezdí do Makra až do Hradce Králové. Veškeré vaření se odbývá na elektrických sporácích, kotli a třech troubách, z nichž třetí technolog umístil tak vysoko, že běžně rostlá žena nemá šanci dosáhnout na horní vsun. Plynový sporák na bombu zde mají pouze jako zálohu pro případ, že vypadne elektrický proud, což na horách není zřídka.

Zleva šéfová kuchyně paní Zuzana Prátová se svým nevelkým, leč obětavým kolektivem

Tyto mušketýrky kuchyně však příliš nereptají a při výdeji mají upřímnou radost, když si dojdete pro nášup. Škoda, že jsem nebyl na buchtičky šódó, které zde taktéž připravují ručně. Paní vedoucí je ale velice dobře obeznámena s nabídkou moderních produktů, a tak si máme o čem povídat. Makro dnes nabízí dostatek polotovarů v kvalitě, která neohrozí pověst zdejší kuchyně, a tak, jako například obalené kuřecí řízky, usnadňuje kolegyním práci a zrychluje přípravu.

Neexistuje tu mrtvá sezona s výjimkou jedno-ho až dvou týdnů na podzim. Lyžařské kurzy střídají školy v přírodě a soustředění sportovců. Tím je dáno, že pasant není cílovou skupinou pro toto zařízení a dveře dokořán jsou otevřeny pro skupinové klienty, školy a školky. Dětem i dospělým evidentně chutnalo, což se poznalo u příjmu použitého nádobí, které prakticky neobsahovalo zbytky. Oběd proběhl stejně tak bez problémů jako večeře, nikdo se nemačkal a nečekal. Prostý systém pod velením zkušeného generála šlapal jako hodinky.

Vracím se na sjezdovku se vzpomínkou na svá školní léta a s dobrým pocitem, že poctivá česká kuchyně chutná i hamburgerovým sněženkám a machrům.

Ivan Foral

www.bedrichovka.cz

Poslední aktualizace: 15.3.2010
Autor: ivanforal
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět