Loading...
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Historie hostince v čp. 3 v Habru sahá do začátku 19. století. V roce 1816 byla vybudována nová, tzv. císařská silnice‘ z Mnichova Hradiště na Mimoň a do Rumburku. Při nové silnici byla pravděpodobně v této době vystavěna, rovnoběžně s ní, nová hospoda. Takovou jsem ji našel i v letošním létě, kdy jsem navštívil nedaleký Pivovar Klášter, který je z oken nově rekonstruovaného podniku na dohled. Navzdory své dlouhé historii byl hostinec v roce 1984 uzavřen a až po 25 letech, 10. července 2009, byla nová hospoda znovu otevřena. Provozuje ji vnuk posledního majitele Lukáš Zeman spolu se svým kolegou Tomášem Rysem.
Ihned po vstupu do jídelny mne zaujalo skvělé dispoziční řešení celé restaurace. Samostatná místnost pro kuřáky je rohovým výčepem oddělena od prostorné nekuřácké jídelny. Zaujme i otevřená, denním světlem prozářená kuchyně s výhledem do zahrady. Sen každého kuchaře. Jednoduché je i řešení výdeje a příjmu, kdy personál od výčepu pohodlně, bez zbytečných pohybů, obsluhuje dva oddělené prostory a přitom neztrácí přehled o dění v celé restauraci. Kolem výčepu vedou i dveře na letní terasu, takže obsluha ví o každé obsazené židli.
Kuchyně je svým moderním pojetím připravena zvládnout nápor, který lze tušit, protože hostinec je postavený vedle frekventované silnice. Nechybí konvektomat a POZOR!, vyhřívaný zásobník na talíře, který se v restauracích podobného typu vídá jen zřídka. Je vidět, že kuchaři na jeho hostech záleží. Jídelní lístek se zbytečně nerozplývá v experimentech. Šéfkuchař sází na poctivou českou klasiku, která se od zájezdního hostince očekává. Ochutnat zde můžete mimo jiné i pivo z místního pivovaru Klášter, dobře ošetřené uložením v původním kamenné sklepu. K velké radosti hostinec slouží i místním, kteří si na její znovuotevření museli čtvrt století počkat. Mnozí také zásobují zdejší kuchyň čerstvými zemědělskými produkty. Dobové ozdoby jídelny může závidět i muzeum. Nejsou to repliky ani nákup z antiku. Všechny předměty sloužily majitelům původního hostince. Zdržíte-li se, můžete se začíst do historie podniku i hostinského rodu, která je k nahlédnutí včetně dobových fotografií. Pro dětské návštěvníky jsou připraveny hračky na ukrácení dlouhé chvíle. Přes počáteční obavy provozovatelů si od nedávného otevření hostince nachází cestu ke stolu stále více hostů.
Restauraci V Habru jistě po cestě nepřehlédnete a snad na vás zbude místo na parkování.
Ivan Foral