Kavárna bez kompromisů aneb „Přepadení v Bílém domě“
Tipy na výlet • Za gastronomií • Café & patisserie
Naše přepadovka ve White House Café mě doslova odrovnala. Vzpomenu-li na naši moderovanou případovou studii do světa kavárenských konceptů při GASTRO TOUR 2010 na veletrhu TOP GASTRO, zdaleka jsem nepředpokládal, že se s její praktickou aplikací setkám tak záhy na živo a hlavně v tak čisté podobě. Profesionalita, se kterou se v tomto podniku setkáváme, není náhodná. Na odborném poradenství se podílel Aleš Richter a jeho Škola baristy. Tam začal příběh života této kavárny.
Vše začalo dárkovým poukazem k návštěvě kurzu Školy baristy, který pan Vladimír Čtveráček dostal od své manželky. Do této chvíle ještě profesí ekonom netušil, že propadne „černé magii kávy“ natolik, že se krátce po absolvování Školy baristy přihlásí k výběrovému řízení na rekonstrukci kavárny v Bílém domě, vyhraje a stane se kavárníkem.
Kavárna White House Café se nachází v samotném centru Brna na Žerotínově náměstí v budově Bílého domu, jak ji Brňáci přezdívají. Vznikla přestavbou bývalé kavárny, která byla v domě s poliklinikou a vyšší odbornou zdravotnickou školou. Umístění dokazuje, že není špatného místa pro dobrou kavárnu. Jednu nespornou výhodu její poloha ale má, a tou je výhled na okolní zeleň a hlavně „Červený kostel“, který zvláště při nočním osvětlení scénicky umocňuje posezení na letní zahrádce před kavárnou. White House Café svým moderním – ni-koliv však samoúčelným – nekuřáckým interiérem zcela vystihuje opodstatnění svého názvu. Čistota, čistota a znovu čistota - linií, prostředí, pracoviště, zázemí –, kde se vyjímala váza s čerstvě řezaný-mi tulipány a doplňovala tak veselost dětského koutku.
Ještě nedošlo na kávu a už naše srdce plesalo. Jestliže existuje „kavárenský Manitou“, pak Milá a usměvavá obsluha, která uměla s úsmě-musel právě dnes kroužit nad Bílým domem. vem nabídnout své služby aktivně, nevtíravě Minikuchyňka obsahovala vše, co může kavárně a v parném dopoledni zcela vystihla, po čem s malým zázemím pomoci k široké nabídce zají-naše tělo prahne. Nedalo mi to a po svolení jsem mavých položek. Pec na rozpékání pečiva, šejkr, se jal prozkoumat zázemí a nakouknout pod lis na čerstvé ovoce, výrobník čerstvé šlehačky, ruce při přípravě objednávky. v daném prostoru maximální počet chladničeka mrazniček. Koncept jako z učebnice. A na baru? Také radost pohledět – kvalitní technologie na svém místě doplněna o výrobník sodovky a výrobník ledu – a vše jako zrcadlo nablýskané! I když si mohu pohrávat s myšlenkou, že naše spontánní návštěva mohla být avizována, mohlo to být maximálně s patnáctiminutovým předstihem. Zatímco nám byly servírovány čerstvé studené koktejly, číhal jsem na přípravu kávy. Trochu mě bylo sympatické baristky líto (také nemám rád, když se mi někdo kouká pod ruce), ale nehnula brvou a vykouzlila dva vzorové „myší ocásky“, které jsem jen tak tak stačil vyfotit. Servis už snad ani nemusím popisovat – připadal jsem si jako na soutěži Mistr kávy. Následoval croissaint s čerstvou šlehačkou a jako ochutnávka malá porce „zmrzlinové pralinky“ – skvělý a osvědčený obchodní tah, jak naučit klienta rozeznávat například kvalitní zmrzlinu za přijatelnou cenu. Nevím, co si smíšená dvoučlenná obsluha – Bára Kamenská a Martin Greňo (pro kavárnu ideální složení) – o našem bleskovém průletu svou kavárnou mohla myslet, ale my jsme odcházeli opravdu nadšeni. Škoda, že nezbyl čas na meltu, která zde v nabídce nechybí a dělá mi radost, že se s tímto lahod-ným nápojem setkávám v podnicích stále častěji. Pro toho, kdo se chystá podnikat v kavárenství, bych doporučil návštěvu kavárny White House Café jako ideální studijní cestu. Funkční a kompaktní koncept kvality na malém prostoru má totiž veliký potenciál sortimentního růstu a už se těším, jak s ním v Brně dále naloží.
Koncept White House Café je hoden kopírování, i když dobře víme, že když dva dělají totéž, NENÍ TO VŽDYCKY TOTÉŽ.
:-)DIvan Foral, foto: autor
koncept a realizace: Zuzana a Vladimír Čtveráčkovi interiér: Aleš Říha odborný dozor a poradenství: Aleš Richter, Škola baristy