Na návštěvě U zlatého korálku
Tipy na výlet • Za gastronomií • Café & patisserie
Kavárna & Galerie U zlatého korálku je hájenstvím Petry Veselé, Mistryně kávy České republiky 2007.
Petra se právě vrátila ze svého vystoupení na světovém mistrovství baristů v Kodani (42. místo), a to byl dostatečný důvod podívat se, jak si vede ve svém podniku.
Jílové u Prahy je malebné městečko nedaleko Prahy. V letních měsících je to rekreační oblast především pro chataře a chalupáře z hlavního města. Petra je zdejší rodačka a po ukončení středoškolského studia a návratu ze zahraničních cest hledala své uplatnění. Touhu po vlastní cukrárně naplnila podáním projektu na využití prostor na zdejším náměstí. Vzhledem k tomu, že ne zrovna prosperující cukrárna v sousedství skončila, opravila svůj projekt na provoz kavárny. Za podpory mamiky se po vítězství v konkurzu pustila naplno do svého podnikání a vydržela v tomto krásném oboru dodnes. A co víc, svými výsledky v soutěži Mistr kávy dokazuje, že je první dámou českého kavárenství.
Při své „inspekční“ cestě jsem byl zvědav, jak se daří kavárničce na oblasti. Je parná sobota odpoledne a v kavárně je jako v úle. Plní se i venkovní zahrádka. Stojím na baru a sleduji cvrkot. Obsluha ve dvou kmitá a já s úžasem sleduji, jak pestrý sortiment kávových specialit vyžadují zdejší zákazníci.
Můžu upřímně říci, že se nepamatuji, kdy jsem něco podobného viděl a byl jsem jedním z mála, kdo pil prosté espresso. Cappuccina Latte Art střídají speciální latte se sirupovými příchutěmi, ledové kávy a kávy se zmrzlinou, různé mixy a v tomto vedru i horké dvoubarevné čokolády. Do toho zmrzlinové poháry, čerstvé zákusky, ... Snad ani jedna objednávka se neopakovala.
„Začátky byly samozřejmě těžké, jako u každého. Víkendy jsou zde zajímavé, ale ve všední dny to není taková síla jako dnes,“ usmívá se Petra. „Je poznat přítomnost chatařů a chalupářů. Ale i místní jsem postupně přeučila z turků a dnes jsou to mí věrní zákazníci.“
Zcela nekuřácká kavárna je současně i galerií a prodejnou drobných uměleckých předmětů, korálků a originálního oblečení. To si jen Petra přiblížila koníčka do své práce. Mimo to ještě založila svou školu kávy.
Své dojmy z mistrovství světa baristů vylíčila prostě: „Konkurence byla obrovská. Sledovala jsem doslova s úžasem, jak jsou všichni dobří. Nakonec mě svázala nervozita, k čemuž přispěly i technické problémy při mém vystoupení. Ale nechci se vymlouvat.“
Kavárnička se po odpoledním náporu zklidnila, byl čas i mého odjezdu. Uvědomuji si, že tajemství úspěchu vlastně není tajemstvím – poctivý a osobní přístup k zákazníkovi i ke své práci nese zasloužené ovoce.
www.zlatykoralek.cz
www.skolabaristy.cz